Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Menekültek szöktek át a kerítésen Marokkó és Melilla határán

2016.08.20. 17:51

Csaknem 150 migráns próbált meg átmászni a Melilla és Marokkó között álló, hat méter magas kerítésen szombat hajnalban, írja az MTI a helyi hatóságok információira hivatkozva. Bár a marokkói rendőrség közbelépett, és az emberek többségét visszatartotta, mintegy negyvenen így is átjutottak a határon. Sérültekről egyelőre nem tudni.

Akiknek sikerült megmásznia a kerítést, azokat a spanyol oldalon ideiglenes befogadóközpontokba vitték, ahol menedékkérelmet nyújthattak be. Menekültstátuszt azonban csak nagyon kevesen kapnak, mert az Afrikából érkezők zöme – a helyi prefektúra szóvivője szerint – nem háborús menekült, hanem gazdasági bevándorló.

Az észak-afrikai spanyol exklávé határán álló kerítésnél legutóbb  június végén próbálkoztak a bejutással, akkor 120 emberből csupán harmincnak sikerült a kerítésmászás. Két éve, 2014 februárjában több mint kétszázan törtek be a Spanyolországhoz tartozó, de Marokkó keleti felén található Melilla városába, majd a helyi rendőrökkel is összecsaptak. Egy évvel ezelőtt pedig mintegy ötvenen jutottak át az akadályon, többségük aztán mezítláb, vagy szinte meztelenül menekültek az őket üldözők elől.