Beengedi a török kormány az oroszokat az amerikai légibázisra, ha muszáj

GettyImages-481799296
2016.08.21. 17:16 Módosítva: 2016.08.21. 18:40

Ha feltétlenül szükséges, az orosz légierő használhatja az Incirlik légibázist, bár erre az oroszoknak valószínűleg nincs szükségük - ezt mondta vasárnap  Binali Yildirim török miniszterelnök. Ez az a NATO-bázis, ahonnan az amerikai légierő az Iszlám Állam elleni szíriai bevetéseit indítja, de használja emellett például a szintén NATO-tag Németország is. Yildirim erre hivatkozva mondta azt riportereknek vasárnap, nem lát kifogást abban, hogy az amerikaiakon kívül mások, például az oroszok is használják a bázist.

Ráadásul az amerikai légierő 50 nukleáris töltetet is tart ezen a támaszponton, azonban éppen a napokban érkeztek arról hírek, hogy a megromlott török-amerikai viszony miatt ezeket áttelepítik Romániába.

Mindezt azután mondta, hogy az orosz kormánypárti médiától a nyugati lapokig elterjedt a hír, hogy az orosz kormány komoly nyomást gyakorol Ankarára, hogy az orosz légierő használhassa a szíriai támadásaihoz az Incirlik-bázist. Igaz, hivatalos kérés még nem érkezett Moszkvából, ezek a hírek ellentmondanak a török miniszterelnök szavainak, hogy az oroszoknak nincs szükségük a légibázisra.

Igor Morozov, az orosz törvényhozás felsőházának külügyi bizottságának tagja az orosz sajtónak azt mondta, ha sikerül elérni, hogy az Incirlik-bázisról induljanak orosz gépek, az "még egy győzelmet jelent majd Putyinnak". Egy másik orosz szenátor, Viktor Ozerov a RIA Novosti hírügynökségnek úgy nyilatkozott erről

Nem arról van szó, hogy Oroszországnak szüksége van a légibázisra, de ha használhatná, az komoly jelzés lenne, hogy Törökország hajlandó együttműködni Oroszországgal a szíriai terrorizmus elleni harcban. 

Az orosz légierő persze nem, vagy nem csak az Iszlám Állam állásait bombázná a Törökországból felszálló gépeivel, ahogy már most is minden olyan ellenálló szervezetet támad, amely szembehelyezkedik az Basár el-Aszád vezette szír kormánnyal. 

Ebben még konfliktusba is keveredhet az orosz és a török kormány, mert bár Binali Yildirim kijelentette, hogy Törökország hajlandó komolyabb szerepet vállalni Szíriában (leginkább azért, hogy gyengítse az Iszlám Állam és a szír kormány ellen is harcoló és erősödő kurdokat), de Aszád szerepét csak átmenetinek tudják elfogadni, hosszú távon semmi esetre sem tudják elképzelni az oroszok által támogatott elnököt az ország élén.