Szilvia
5 °C
16 °C

Törökországból Romániába telepíti át atomfegyvereit az USA

2016.08.18. 12:01 Módosítva: 2016-08-18 12:17:00

Az Amerikai Egyesült Államok megkezdte nukleáris fegyvereinek áttelepítését Törökországból Romániába, írja az Euractiv.com két független forrásra hivatkozva. Az USA azért szánta el magát erre a lépésre, mert Washington viszonya megromlott Ankarával és nem garantálható az atomfegyverek biztonsága.

A törökországi Incirlik az egyik legfontosabb NATO-támaszpont a világon. Az Egyesült Államok és szövetségesei a Szíriai határtól 110 kilométerre fekvő bázisról indítják támadásaikat az Iszlám Állam szíriai és iraki állásai ellen. A támaszponton mintegy 50 amerikai atomtöltetet is tárolnak.

A július végi puccskísérlet után a török hatóságok kizárták az amerikaiakat a támaszpontról. Lekapcsolták az áramszolgáltatást, majd őrizetbe vették az Incirlik légibázis parancsnokát, Bekir Ercan Van tábornokot is, aki a török hatóságok szerint szintén részt vett a puccskísérletben.

  A Stimson Center nevű független washingtoni kutatóintézet jelentése szerint az Egyesült Államok nem fogja tudni folyamatosan ellenőrzése alatt tartani a fegyvereket egy elhúzódó törökországi polgárháború esetén.

Az Euractivnak nyilatkozó egyik forrás szerint azonban az áttelepítés technikai és politikai szempontból is nehéz feladat. A dél-romániai Deveselun május 12-én adták át az Aeris rakétapajzsot, amely az euroatlanti katonai együttműködés állítása szerint a Közel-Keletről érkező rakétatámadásoktól védi Európát. A lépés ellen már akkor élesen kikelt Oroszország.

A NATO terjeszkedése miatt Oroszország is elkezdte a fegyverkezést: új rakétákat kapott  az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer, amelyeket már akár 400 kilométeres távolságban lévő célokra is hatékonyan lehet indítani.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?