Egyszerre több pokolgépet robbantott az Iszlám Állam Szíriában

2016.09.05. 09:48 Módosítva: 2016.09.05. 12:01

Legalább négy helyen robbantak pokolgépek szinte egy időben, helyi idő szerint reggel 8 és 9 óra között Szíriában. Az AP az állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a robbantásokban legalább 38 ember meghalt, de félő, hogy az áldozatok száma tovább növekszik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) már 47 halottról tud.

Kezdetben még azt sem lehetett tudni, hogy van-e összefüggés a különböző helyszíneken történt merényletek között, ám pár órával később Iszlám Állam nevű dzishadista terrorszervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség azt közölte, hogy az összes érintett városban az Iszlám Állam harcosai követték el a hétfői öngyilkos merényleteket.

A tengerparti Tartúszban két robbantásban legalább 30 ember meghalt és 46 megsebesült, közölte a Reuters a helyi rendőrségre hivatkozva. Tartúszban egy katonai ellenőrző pontnál robbant fel egy autóba rejtett pokolgép az Arzouna hídon, az áldozatok között több katona is van. A második bombát egy öngyilkos merénylő robbantotta fel ugyanazon a helyszínen, amikor megérkeztek a mentőegységek.

Autóba rejtett pokolgép robbant Homsz városában is, a helyi kórház szerint négy ember meghalt és hét megsebesült. A bomba szintén egy katonai ellenőrző pontnál robbant fel, és két tiszt volt az áldozat.

A robbantás helyszíne Homszban
A robbantás helyszíne Homszban
Fotó: Ho / AFP

Robbantás történt Damaszkusz külterületén egy autópályán, egy ember meghalt és három megsebesült, valamint az északkeleti el-Haszeke városában is, ahol egy motor robbant fel öt kurd katonát megölve és számos embert megsebesítve.

Az OSDH úgy tudja, hogy robbantás történt az északkeleti Kamisli városában is.

Egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés a merényletek között. Eddig egyedül az el-haszekei robbantásért vállalta a felelősséget az Iszlám Állam.

googlemaps

Kudarcba fulladtak a béketárgyalások

Kudarcba fulladtak hétfőn az amerikai és az orosz egyeztetések a szíriai tűzszüneti megállapodásról. Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-csúcstalálkozónak otthont adó Hangcsouban tárgyalt kétszer is, de nem tudott áttörést elérni és megállapodni Szíria ügyében, és továbbra is nézetkülönbségek vannak a felek között, írja az MTI.

A Fehér Ház nem sokkal később azt közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tartott informális találkozót a kelet-kínai városban, amin Szírián kívül az ukrajnai konfliktus is szóba került. A Kreml szerint a találkozó a vártnál tovább tartott és jól ment, a munka pedig folytatódni fog.

Két héten belül ez már a második alkalom, hogy nem sikerül közös nevezőre jutnia Washingtonnak és Moszkvának Szíriáról. Legutóbb augusztus 26-án Genfben tárgyalt erről a két külügyminiszter. Az orosz külügyminisztérium hétfői tájékoztatójában hangsúlyozta: semmi szükség drámai kijelentéseket tenni amiatt, hogy Kerry és Lavrov nem jutott megállapodásra Szíria ügyében. A két külügyminiszter legközelebb várhatóan New Yorkban találkozik majd a jövő héten kezdődő ENSZ-közgyűlés alkalmával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport