Savval öntötte le a barátnőjét, halálra ítélték

2016.09.08. 15:17
Az indiai férfinak nem tetszett, hogy a nő nem akart vele összeházasodni. Az ügyben egy női bíróság döntött.

Egy speciális, nőkből álló bíróság Mumbaiban halálra ítélte a 25 éves delhi Ankur Panwart, amiért az 2013-ban savat öntött egy nőre, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe. A kivégzést egy nappal az ítélethirdetés után hajtják végre – írja a Times of India.

Az áldozat, az akkor 23 éves nő, Preeti Rathi azután utazott Bandra városba, hogy Panwar megkérte a kezét. Rathi viszont a házasság helyett ápolónőként az Indiai Haditengerészethez akart szegődni. A tárgyaláson a tanúk megerősítették: Panwar dühös volt a visszautasítás miatt, és többen látták, amint nagy mennyiségű kénsavat vásárol. Amikor Rathi megérkezett a bandrai vasútállomásra, egy maszkot viselő férfi savat öntött rá, súlyos égési sérüléseket okozva ezzel. A nő egy hónappal később, 2013. június 1-jén halt meg a kórházban.

Preeti Rathi
Preeti Rathi

A támadás után egy héttel a rendőrség letartóztatott egy egyetemi hallgatót, de aztán bizonyíték híján elengedték. Panwart fél évvel később, január 17-én tartóztatták le, és az indiai törvények alapján bűnösnek találták gyilkosság és savval történő, súlyos sérülés okozásában.

A tárgyaláson az ügyész halálbüntetést kért a vádlottra, a védelem pedig a legkisebb kiszabható, életfogytig tartó börtönbüntetést, Panwar fiatal korára, családi hátterére és büntetlen előéletére hivatkozva. A bíróság nem fogadta el az érveket, és azt is megcáfolta, hogy Rathi nem közvetlenül a támadásba, hanem a rossz kórházi ellátásba halt volna bele.

Preeti Rathi édesapja, Amar Singh Rati a lapnak azt mondta még az ítélethirdetés előtt: „A lányom a szemem előtt halt meg. Az utolsó pillanatig szenvedett, és én azt szeretném, hogy a gyilkosa is ugyanígy szenvedjen. Üzenni kell a társadalomnak.”

Női bíróságok

Az első női bíróságot 2013 januárjában hozták létre Indiában. A női bíróságokban nemcsak a bírók, de a teljes személyzet is nőkből áll, és azért hozták létre őket, hogy kifejezetten nőket érintő ügyekben, gyors tárgyalásokon hozzanak döntéseket. Az intézkedésre nem sokkal egy különösen brutális eset után került sor: férfiak egy csoportja egy delhi autóbuszon megerőszakolt egy diáklányt, aki belehalt a támadásba.

Az indiai, férfiak által dominált bíróságokon a jellemzően nem mernek őszintén beszélni az őket ért támadásokról, a férfi bírók pedig sokszor elfogultak, és nem a kellő érzékenységgel kezelik az ilyen ügyeket.