Újabb neves újságírót vettek őrizetbe Törökországban

2016.09.10. 14:40

A török hatóságok őrizetbe vették Ahmet Altan neves újságírót, a Taraf című napilap korábbi főszerkesztőjét és testvérét, Mehmet Altan ismert egyetemi tanárt a júliusi 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében.

Az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, a két férfit a hatalomátvételi kísérlet előtti estén egy televíziós műsorban tett kijelentéseiért állították elő. A nyilatkozatokra vonatkozóan egyéb részlet nem áll rendelkezésre.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kialakított hálózatot teszi felelőssé a puccskísérletért. A Taraf című lapot a mozgalomhoz fűződő kapcsolata miatt az incidens után bezárták.

A katonai hatalomátvételi kísérlet óta a P24 szerint eddig 115 újságírót vettek őrizetbe. A vizsgálatok a haderő mellett főként az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik. Összesen tízezrek estek a tisztogatás áldozatául, nyugati államok szerint a megtorlás módja és kiterjedtsége elég aggasztó.  • Hírek
  • Hírek