1,9 millió dollárt fizetnek ki peren kívüli megegyezésben

2016.09.15. 23:30

A helyi hatóságok beleegyeztek, hogy 1,9 millió dollárt (kb. 528 millió forintot) fizessenek ki annak a Sandra Bland családjának, aki 2015 júliusában halt meg a Waller megyei fogdán, miután három nappal korábban bevitték egy egyszerű közúti szabálysértés miatt.

Blandet azért állította meg egy rendőrjárőr, mert nem rakta ki az indexet egy sávváltásnál. A rendőrautóból felvétel is készült az igazoltatásról, ami éles hangú vitába csapott át, végül a járőr egy taserrel kényszerítette ki a nőt az autójából. A pénteken előállított Bland a hétvégét a fogdán töltötte, hétfőn reggel viszont aztán egy szemeteszsákkal felakasztva találtak rá a zárkájában.

A Waller megyei fogdát több bírálat is érte, miután kiderült, hogy nem tartották be, hogy óránként személyesen ellenőrizni kell a rabokat, pedig egy vizsgálóbizottság már néhány éve is feltárta ezt a hiányosságot. A helyi seriff szerint kevesebb, mint egy órával a halála előtt ellenőrizték Blandet, de kiderült, hogy utoljára csak interkomon keresztül szóltak le neki.

A BBC szerint még nem végleges a megállapodás, de sikerült azt is elérni, hogy a megegyezés részét képezze majd a fogda működésének megreformálása is. Többek között továbbképzéseket tartanak az őröknek, és ígéretet tettek arra is, hogy megfelelően figyelnek majd a rabokra.

„Ez minden anyának győzelem országszerte" – mondta Bland édesanyja a Chicago Sun-Timesnak. Ő ragaszkodott hozzá, hogy ez is a megállapodás része legyen.

Bland halála miatt is tüntettek a Black Lives Matter aktivistái. A nőt igazoltató rendőrt később kirúgták és vádat is emeltek ellene, amiért hazudott a hatóságoknak az őrizetbe vétel körülményeiről.