Egy hónapos babát mentettek ki az aleppói romok alól

2016.10.01. 09:43

Egy hónapos csecsemőt mentettek ki a romok alól a folyamatos légicsapásokkal sújtott észak-szíriai Aleppóban – írja az MTI. Az erről készült videót a szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó Szíriai Polgári Védelem nevű, fehérsisakosoknak is nevezett csoport töltötte fel közösségi oldalakra, pénteken gyorsan be is járta a világot.

2016-09-23T145936Z 1421662607 S1BEUCYYFWAB RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
Fotó: Reuters Tv

A videón az látható, ahogy egy romok alól kimentett csecsemőt tart a karjában egy megtört férfi, akinek ömlenek a könnyei, miközben a társai a véres, poros babát ápolják. "Egy hónap, egy hónapos. Istenem" – motyogja a férfi. 

Egy hónapos babát mentettek ki az aleppói romok alól

A csecsemő kimentésén sajtóértesülések szerint négy órán keresztül dolgoztak az Alternatív Nobel-díjjal idén elismert fehérsisakosok. Az észak-szíriai városban uralkodó állapotok gyermekáldozatai legutóbb augusztusban kerültek a világsajtó figyelmébe, amikor  az ötéves, véráztatta arcú, porral borított ruhájú, mezítlábas Omran Daknísról készült kép. A kisfiút szintén a romok alól mentették ki tízéves bátyjával együtt. Omran bátyja később belehalt a sérüléseibe.

Messze nem egyedi eset

Aleppói és szíriai aktivisták viszont a netre feltöltögetett felvételekkel igyekeznek nyomatékosítani, hogy Omran története nem egyedi, naponta halnak meg emberek a légitámadásokban, köztük gyerekek is. Több videón  is hangsúlyozzák, hogy sok gyereket sikerül ugyan megmenteni, de mások nem ilyen szerencsések. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki becslése szerint az utóbbi néhány hétben háromszázan haltak meg Aleppó keleti részének ostromában, a sebesültek száma pedig meghaladja a nyolcszázat.

A legutóbbi, orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott ki, a szíriai hadsereg múlt hét hétfőn mondta fel. Néhány nappal később újabb légitámadásokat jelentett be Aleppó ellen, a héten pedig megkezdte nagyszabású szárazföldi offenzíváját az észak-szíriai város bevételére.

Civilek a kereszttűzben

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely viszont közölte, hogy nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék a lázadók negyedeiben rekedt negyedmillió lakos akaratát. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban azt mondta, naponta kap jelentéseket gyújtóbombák és más, nagy pusztítóerejű fegyverek bevetéséről. Az ENSZ-főtitkár szavait a közösségi oldalakon közzétett, vélhetően Aleppóban készült felvételek is igazolni látszanak.