Nem ugorhat több madárember a francia síparadicsomban

2016.10.06. 00:11

Az Alpok fővárosának tartott Chamonix polgármestere, Eric Fournier a helyiek biztonsága miatt átmenetileg hat hónapra betiltotta a wingsuit-ugrásokat, írja a Local francia kiadása.

Fournier azt követően döntött a tilalomról, hogy egy orosz madárember a hét során egy szárnyasruhás-repülés során egy faház homlokzatának csapódott és szörnyethalt a Mont Blanc lábánál fekvő település közelében.

A polgármester szerint nem teljesen normális, hogy az akár 200 kilométer/órás sebességgel száguldó madáremberek lakott területek fölött hódoljanak a hobbijuknak, amivel az ott élők életét éppúgy veszélyeztetik, mint a sajátjukat.

Jean-Louis Verdier alpolgármester az orosz férfi halála kapcsán elmondta, hogy semmi sem garantálja, hogy egy másik hasonló esetben nem egy utasokkal teli autónak vagy akár egy csapat kirándulónak vágódik neki a szerencsétlenül járt extrémsportoló.

Az év eleje óta egyébként 35 wingsuit-haláleset történt szerte a világon, ebből nyolc Franciaországban, a nyolc francia tragédia közül pedig öt(!) Chamonix térségében, ahol egyébként is szigorú szabályok vonatkoznak a madáremberekre: minden ugrást jelenteniük kell, júniustól szeptemberig, délelőtt tíztől délutánig pedig nem ugorhatnak a környéket szintén kedvelő siklóernyősök miatt.

Három éve Kováts Viktort, a wingsuit magyar nemzeti bajnokát találták holtan egy száz méter magas sziklaszirt tövében Kínában, ahol a napokon belül kezdődő kezdődő világbajnokságra edzett. Kováts a szárnyasugrás háromszoros magyar bajnoka volt, egy 2012-es svájci bajnokságon pedig az első helyen végzett. 1250 alkalommal hajtott végre ejtőernyős ugrást, 250-szer bázisugrást, és szárnyasruhával is mintegy 700 ugrást tudhatott maga mögött.