Holtan találták a magyar madárembert

2013.10.09. 07:12

Holtan találták meg Kínában Kováts Viktor extrémsportolót, a szárnyasruhás ugrás magyar nemzeti bajnokát, miután kedden egy sikertelen próbaugrás következtében a Hunan tartományi Tienmen-hegy völgyében lezuhant. Kováts Viktor a Csiangcsiacsie városhoz tartozó – egzotikus hegyeiről ismert – nemzeti parkban pénteken kezdődő világbajnokságra edzett 15 versenytársával együtt.

Az angolul wingsuitnak nevezett speciális ruhával végrehajtott ugrás során a sportolók több száz méter magas sziklafalról szoktak leugrani, a zuhanást speciális szárnyasruhájuk (wingsuit) segítségével változtatják siklássá, majd a repülés végén ejtőernyővel érnek földet.

A veterán magyar extrémsportoló ugrásával már kezdetben is gondok adódtak, mert egy széllökés eltávolította tervezett útvonalától. Ejtőernyője pedig a szemtanúk állítása szerint technikai okok miatt nem nyílt ki.

Kováts testét egy száz méter magas sziklaszirt tövében találták meg a mentők szerda reggel - jelentette a Hszinhua hírügynökség. A magyar sportoló keresésére csaknem kétszáz tűzoltót és rendőrt mozgósítottak, akik reflektorok fénye mellett éjszaka is kutattak utána. Báthori Béla pekingi magyar főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy a nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az illetékesekkel, akik szerint folyamatban van a holttest leszállításra a hegyről.

A bázisugró kedd reggel jelentkezett utoljára Facebook-oldalán, akkor azt írta, elindultak a hegyekbe edzeni, a hétvégén rendezendő verseny helyszínére még a múlt hétvégén utazott el.

A világbajnokságot szervező World Wingsuit League a közösségi oldalon fejezte ki részvétét a történtek miatt Kováts családja és barátai felé. „Viktor háromszoros magyar bajnok volt és nemzetközi versenyeken is az élmezőnybe tartozott" – írják közleményükben. Azt ígérték alaposan megvizsgálják a baleset körülményeit, és az eredmények függvényében módosítják majd a verseny szabályait. Hangsúlyozták, az elmúlt években folyamatosan együttműködtek a versenyzőkkel, a sportszergyártókkal és a szakértőkkel, de ebben a sportágban lehetetlen kizárni a kockázatot.

A magyar sportoló 1250 alkalommal hajtott végre ejtőernyős ugrást, 250-szer bázisugrást, és szárnyasruhával is 700 ugrás volt mögötte. Kováts a szárnyasugrás háromszoros magyar bajnoka, a svájci Stechelbergben 2012-ben megrendezett ProBASE szárnyasugró bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott.

Az elképesztő élményt nyújtó wingsuit a műfaj legveszélyesebbjének számít, idén a kiugró számú halálos baleset miatt Franciaországban fel is függesztették az ugrások engedélyezését.

A 2. wingsuit-világbajnokságot október 11–13-án tartják azok között a különleges hegyek között, amelyek James Cameron Avatar című filmjében is feltűntek. Tavaly ugyanitt kilenc ország 15 sportolója mérte össze tudását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport