Valér
2 °C
8 °C

Az Iszlám Állam segítőit vették őrizetbe egy razzián Belgiumban

2016.10.18. 17:07

Tucatnyi házkutatást tartottak terrorizmus gyanúja miatt kedden Belgiumban, ezek nyomán négy embert őrizetbe vettek a hatóságok - jelentette be a belga szövetségi ügyészség kedden.

Az MTI azt írta, a vádhatóság tájékoztatása szerint a rendőrség tizenöt embert vitt be kihallgatásra az ország északi részében, egyebek mellett a flandriai Antwerpen, Gent, Wetteren és Deinze városban. Az őrizetbe vettek állítólag toborozni akartak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, illetve dzsihadista szervezeteknek nyújtottak anyagi támogatást.

Az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) részvételével végrehajtott akciók során nem találtak sem fegyvereket, sem pedig robbanóanyagokat. A szövetségi ügyészség azt közölte, hogy a bíróság hamarosan dönteni fog az érintettek előzetes letartóztatásáról.

A házkutatásoknak az eddigi információk nincs köze a márciusi brüsszeli terrortámadásokhoz, további részleteket azonban nem közölt az ügyészség.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft