Auguszta
-4 °C
2 °C

Erős földrengést észleltek Olaszországban

2016.10.30. 08:16

Amerikai földtani megfigyelők szerint a Richter-skála szerint 6,6-os magnitúdójú földrengés történt Olaszország középső részén, Perugiától 68 kilométerre. A földrengés fészke másfél kilométer mélyen a föld alatt volt.

A földrengés központját és az érintett területet mutatja ez a térkép
A földrengés központját és az érintett területet mutatja ez a térkép
Fotó: usgs.gov

(Korábbi hírek szerint a földrengés 7,1 erősségű volt, és legalább 100 kilométerrel a föld alatt volt a fészke, de nem sokkal a hír után az amerikai földtani intézet korrigálta a számait.)

Egyelőre áldozatokról és sérültekről nem tudni, de több épület is megsérült, illetve a Norcia központjában található templom teljesen megsemmisült. A város nagy részét lezárták. Ugyancsak megsérült a városháza is. A rengést érezni lehetett az osztrák határnál is.

A helyi polgárőrség szerint két órával a földrengés után még nem érkezett hír halottakról. De a kár jelentős: több kisváros épületei dőltek össze, a tűzoltók most kezdik kimenteni a törmelék miatt beragadt embereket.

A régióban szerdán már regisztráltak egy hasonló, 6,4 erősségű földrengést. Akkor egészen Rómában lehetett érezni a rengést.

Augusztus 24-én egy gyengébb földrengésben, ami szintén a régióban történt, 291-en meghaltak, 388-an megsérültek.