Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Törökország kiutasította az őrizetbe vett francia újságírót

2016.11.14. 00:13

Törökország kiutasította vasárnap azt a francia újságírót, akit két napja vettek őrizetbe az ország délkeleti részén, Gaziantepben. Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint az 52 éves Olivier Bertrand-t, a Les Jours című hírportál riporterét azért vették őrizetbe, mert akkreditáció nélkül dolgozott, olyan híradásokat készítve, amelyekkel a júliusi sikertelen puccskísérlet nyomán indult vizsgálatok gyanúsítottjait támogatta, írta az MTI.

A török hatóságok felfigyeltek Bertrand közösségi médián Asli Erdogan íróról tett bejegyzéseire is. A terrorszervezeti tagsággal vádolt Asli Erdogan 82 napja van börtönben, 34 ezer sorstársával együtt. „Az, ami történik sokkoló és teljesen elfogadhatatlan. Franciaország követeli ennek az újságírónak a szabadon engedését” – mondta korábban a nap folyamán Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az Europe 1 rádiónak.

A Les Jours közölte, hogy újságíróját elengedték a török hatóságok, és Bertrand már repülőgépen ül, úton van Párizsba. Az elvetélt államcsínykísérlet óta a török kormányzat számos ellenzéki sajtóorgánumot elhallgattatott, többnyire arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát terjesztenek. A múlt héten a kurdbarát parlamenti párt, a HDP több vezetőjét és több újságírót is őrizetbe vettek, ami miatt az Európai Unió is elég keményen bírálta Ankarát.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft