Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Csaknem százan meghaltak egy iraki merényletben

2016.11.24. 15:36 Módosítva: 2016.11.24. 15:59

Orvosi források szerint legkevesebb 97 ember halt meg egy teherautóba rejtett pokolgép robbanásában a Bagdadtól délre lévő Hilla egyik benzinkútjánál. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Legalább hét busz állt a benzinkútnál a támadás pillanatában. A buszokon síita zarándokok utaztak, akik egy zarándokhelyről, Karbalából utaztak vissza az iraki főváros felé. Karbala a síiták egyik legfontosabb szent helye, ahol Mohamed unokáját, Husszein imámot a szunniták elődei lemészárolták. Idén 17-20 mlilió zarándok is jelen lehet az ünnepségeken.

A teherautóban az AFP szerint 500 liternyi ammónium-nitrát - többféle robbanószer alapanyaga - lehetett. Falah al-Radhi, a helyi biztonsági erők vezetője szerint öngyilkos merénylet történt.

Az Iszlám Állam szunnita terrorszervezetként a síiták ellen is harcot folytat, a közel-keleti káosz részben az iszlám irányzatai közötti vallásháborúnak is tekinthető.

Irakiakon kívül irániak és bahreiniek is vannak az áldozatok között. A hatóságok tartottak tőle, hogy az ezekben a hetekben közben az utolsó nagy iraki erődítményét, Moszult védő Iszlám Állam támadást intéz Karbala ellen – a legmagasabb szintű biztonsági intézkedések ellenére ez most valóban megtörtént. Az AFP azt írja, 25 ezren próbálták óvni a zarándokokat a városban és környékén.

Az Iszlám Állam egy hete egy esküvőn ölt meg több tucatnyi embert, kedden pedig egy mecsetben robbantottak, ebben a merényletben legalább 32-en meghaltak és ötvenen megsebesültek.

Hillában egyébként 12 éve, az iraki háború után egy másik súlyos terrormerényletben magyar katonák is megsebesültek. Akkor a nemzetközi hadosztálynak működött itt az egyik tábora, ez ellen követték el a támadást, amiben a magyar szállítózászlóalj tagjai is megsérültek.

Az Iszlám Állam kiűzése utáni állapotokról Földes András néhány napja forgatott a helyszínen.

Az ISIS várában jártunk, és kiderült, hogy ez egy terrorista szellemvasút