Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

300 migránst őrizetbe vettek Bulgáriában

2016.11.25. 08:10 Módosítva: 2016.11.25. 08:11

Folytatódtak a zavargások csütörtök este a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, ahol a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el. A rendőrség és a táborlakók összecsapásaiban 24 rendőr és két migráns megsebesült, majd a rendőrök több mint 300 migránst őrizetbe vettek, írja az MTI.

Egy rendőrségi szóvivő szerint körülbelül 2000 migráns vett részt az esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget. A rendőrség péntekre virradóra ellenőrzése alá vonta a helyzetet.

Korábban a tábor 128 lakójánál állapítottak meg többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor mintegy háromezer lakója számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.

Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök csütörtök éjszaka a helyszínre látogatott, és közölte, hogy kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban. Mint mondta, az előzetes vizsgálatok szerint a rendbontások szervezői afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket.