Csongor
0 °C
9 °C

Merkel: Kizárt a különalku Nagy-Britanniával

2016.11.29. 21:07

Kizártnak tartotta Angela Merkel német kancellár egy berlini sajtótájékoztatón, hogy az Európai Unió a brexit-folyamat megindítása előtt bármilyen kérdéséről különalkut kössön Nagy-Britanniával. „Világosan elmondtam Theresa May brit kormányfőnek is a megbeszéléseinken, hogy először jön az 50. cikkely, aztán következnek az Európai Tanács irányelvei, majd ezt követhetik a tárgyalások, és nincs okom kételkedni abban, hogy ezt a stratégiát fogjuk követni" – fogalmazott Merkel újságírók kérdésére.

Arra a felvetésre, hogy egyes tagállamok esetleg kétoldalú megállapodásokat próbálhatnak kötni Londonnal, a német kancellár azt válaszolta: „az EU valamennyi tagállama azon az egységes véleményen van, hogy mindannyiunk érdeke az, hogy közösen tárgyaljunk".

Theresa May hétfőn Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után azt mondta, reméli, hogy gyorsan rendezni tudják a Nagy-Britanniában élő lengyelek, illetve a külföldi EU-tagállamokban letelepedett britek helyzetét. Több megfigyelő ezt úgy értelmezte, hogy London erről még a hivatalos kilépési tárgyalások előtt külön igyekezne megállapodni. London úgy tervezi, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását, amellyel hivatalosan elindítja kilépési folyamatát az EU-ból, írja az MTI.

A német kancellár a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az EU és Törökország által márciusban megkötött menekültügyi egyezmény a felek közös érdekeit szolgálja az embercsempészet elleni küzdelemben, és felszólította Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy teljesítse az abban vállalt kötelezettségeit.

Múlt héten az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot tette a bizottságnak és a tagállamoknak, hogy ne folytassák a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal az országban hónapok óta folyó tömeges bebörtönzések miatt. A nem kötelező erejű, ám mégis szimbolikus értékű EP-határozatra reagálva Erdoğan azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a menekültügyi egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy az EU visszatoloncolhassa Törökországba az illegális bevándorlókat.

Tusk: A külföldön élők ne legyenek alku tárgya

El kell kerülni, hogy a felek az alkupozíciójuk erősítésére használják fel a külföldön élő állampolgáraikat a brit uniós kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokon, mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A londoni törvényhozás nyolcvan tagja nemrégiben arra szólította fel Tuskot, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is biztosítsák az uniós tagállamokban élő britek jogait. Mint levelükben írták, egyszer és mindenkorra rendezni kellene ezt a kérdést az EU decemberi csúcstalálkozóján, hogy véget érhessen „a nyugtalanság és a bizonytalanság" az Egyesült Királyságban élő uniós, illetve a bennmaradó tagállamokban élő brit állampolgárok körében.

Válaszlevelében Donald Tusk elutasította ezt a felvetést, mondván, hogy a tárgyalások csak azután kezdődhetnek meg, hogy London bejelenti a távozási szándékát, ami kizárólag a brit kormány döntésétől függ.