Bernadett
-2 °C
4 °C

Kezdődik a dél-koreai elnök felelősségre vonása

2016.12.02. 07:25

Dél-Korea három ellenzéki pártja megállapodott, hogy még pénteken kezdeményezi a parlamentben a korrupciós botrányba keveredett a Pak Gunhje leváltását célzó alkotmányos felelősségre vonásának (impeachment) megindítását – írja az MTI. Az ellenzék vezetői hozzátették, hogy az indítványról egy hét múlva, december 9-én szavazást tartanak a parlamentben, akkor is, ha az államfői hivatal addig előállna az elnök idő előtti lemondását előirányzó tervvel. Az ellenzék három pártja megegyezett arról is, hogy a kormányzó Új Határ (Szenuri) nevű párt képviselőit is meggyőzik arról, hogy vegyenek részt a szavazásban.

Pak azért kényszerülhet távozni, mert kiderült, hogy barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha, emellett a kormány nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak.

Pak Gunhje – aki igyekszik elkerülni az alkotmányos felelősségre vonását és a hatalomból való eltávolítását célzó eljárást - kedden nyilvánosan bejelentette, hogy kész önként azonnal lemondani tisztségéről. A kormánypárt képviselői viszont csütörtökön úgy határoztak, megpróbálják elérni, hogy Pak Gun Hjének csak áprilisban kelljen távoznia a hatalomból, hogy júniusban meg lehessen választani utódját.

A 300 fős törvényhozásban kétharmados többség – 200 szavazat – szükséges az eljárás megindításához, így az ellenzéki frakciók és a független képviselők összesen 172 mandátumán túl még legalább 30 kormánypárti képviselő támogató szavazatát kellene megszerezni az indítvány támogatásához.

 Az elnökkel szembehelyezkedő kormánypárti képviselők egy csoportja a nap folyamán úgy foglalt állást, hogy jövő szerdáig várnak, hogy az elnök bejelentse távozásának menetrendjét, de amennyiben ez nem történik meg, csatlakoznak az ellenzék impeachmentet kezdeményező szavazásához.