Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Három napja nincs ivóvíz Szíria fővárosában

2016.12.25. 23:50

Ivóvízforrások nélkül van már három napja a szíriai főváros, Damaszkusz és környéke, írja az MTI. A szír kormány szerint terroristák szennyezték be a várost ellátó vízforrásokat.

A damaszkuszi vízellátásért felelős hatóságok közleménye szerint "terroristatámadások érték a Damaszkuszt és környékét ellátó összes ivóvízforrást". Jelenleg víztározókból próbálják kielégíteni az ötmilliós város szükségletének egy részét.

A damaszkuszi rezsim nem tesz különbséget a fegyveres felkelők között - legyenek "mérsékeltek" vagy sem -, álláspontja szerint mindenki terrorista, aki fegyveres harcot folytat a kormány ellen.

A Sám FM szíriai rádió arról tájékoztatott, hogy a hatóságok vészhelyzeti intézkedéseket hoztak, amelyeknek keretében minden lakost fejenként napi 30-35 liter vízzel próbálnak ellátni.

Szíriai hírforrások szombaton arról számoltak be, hogy felkelők a Damaszkusztól északnyugatra fekvő Barada-völgyben dízelt öntöttek a fővárost ellátó, Éjn al-Fájáh területről eredő forrásba. A völgy térségét felkelő szervezetek ellenőrzik, heves harcok folynak köztük és a kormányerők között. Megfigyelők szerint a lázadók a vízellátás akadályozásával próbálnak nyomást gyakorolni a rezsimre, hogy szüntesse be támadásait.

Damaszkusz óvárosának egy lakosa is megerősítette az AFP hírügynökség tudósítójának azt, hogy három napja nincs ivóvíz a városban. A háziasszony azt mondta, hogy áram nélkül tudnak élni, víz nélkül azonban nem.

A SANA hírügynökség korábban azt közölte, hogy lázadók felrobbantották a völgyből a fővárosba ivóvizet szállító csővezetéket. Egy vízügyi tisztviselő azonban azt mondta, hogy a vezetéket pénteken megjavították.

Helyszíni beszámolók szerint a kormány intézkedéseinek részeként Damaszkusz utcáit ivóvizes palackokat szállító teherautók járják, hogy a hivatalos árakon árusított vizet vegyék a lakosok, és így megakadályozzák a visszaéléseket.

Damaszkuszban és elővárosaiban mintegy ötmillió ember él.