Kurvák, kompromat és Putyin szorító ölelése

000 HV72Y
2017.01.11. 13:57

A neten kering egy irat, amely állítólag – de nem bizonyítottan – egy volt brit hírszerző tavalyi jelentéseinek összefűzése arról, hogyan tartotta a markában Putyin évek óta a Trump-csapatot. Itt olvashat bővebben az egész ügy hátteréről, a mostani cikkben csak pontokba szedve szedtük össze a 2016 júniusától októberéig íródott jelentések különböző – vagy kitakart, vagy meg nem nevezett – forrásokra hivatkozó állításait.

Az egyelőre hivatalosan senki által meg nem erősített hitelességű iratból az első hírek szerint Obama és Trump is múlt héten kapott egy kétoldalas kivonatot, szerdán azonban ezt Trump stábja tagadta. Az egykori brit kémet a Reuters szerint megbízható forrásnak tartják az amerikai titkosszolgálatok, akinek viszont voltak hibák is már a munkájában. Az iratot blöffnek és valótlannak nevezte Trump, és ügyvédje Michael Cohen is. Trump olyannyira felhúzta magát, hogy sorozatban ontja az erősebbnél erősebb twitteket. Természetesen az oroszok is tagadják az állításokat. (Frissítés: két, erősen Trump-párti internetes fórum, a 4Chan és a Reddit fórumozói is azt állítják utólag, hogy ők verték át az embereket a dokumentummal, de erre sincs semmilyen bizonyíték.)

A jelentés a következőket tartalmazza:

 • A demokraták meghekkelése mögött is az oroszok állnak. A WikiLeaksen szivárogtatott információkért cserébe Trump hajlandó a kampányban békén hagyni Ukrajna ügyét, és emelni a NATO-készültséget a Baltikumban és Kelet-Európában, ezzel elvonva a figyelmet Ukrajnáról.
 • Clintont három módon gyengítették: egyrészt a Demokrata Párton belül is voltak ügynökök, másrészt az Amerikában élő oroszok és kibertámadásaik révén, valamint az Oroszországból végrehajtott, állami támogatású kibertámogatások révén. A finanszírozást úgy oldották meg, hogy az Amerikában élő oroszok nyugdíjutalásának álcázták. Dollártízezrek mozogtak így.
 • Trumpot eleinte nem érdekelték a negatív médiavisszhangok az orosz befolyásról, mert azok legalább elterelték a figyelmet a vitatható kínai és egyéb feltörekvő piaci bizniszeiről, amelyeknél kenőpénzek is gazdát cseréltek.

Az FBI is ismeri

A Mother Jones már október végén arról írt, hogy a volt brit hírszerző még tavaly júliusban elküldte a jelentések egy részét az FBI-nak, ami augusztusban újabb információkat kért be tőle. Viszont állítólag a 35 oldalas teljes gyűjteményt egy korábbi moszkvai brit diplomatától megkapta John McCain, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának elnöke is, ő pedig az FBI igazgatójának adta ezeket tovább december 9-én.

Harry Reid, a demokraták nemrég leköszönt szenátusi vezetője is utalt arra még október végén James Comey-nak, az FBI igazgatójának küldött levelében, hogy tudomása van a dokumentumok tartalmáról.

A brit forrás nagyjából három héttel a novemberi elnökválasztás előtt megszakította kapcsolatát az FBI-jal.

 • Trump korábban megpróbálta feltérképezni Szentpétervár és Moszkva ingatlanhelyzetét, de a vége csak egy nagy kurvázás lett, nem üzleti siker.
 • A Rosznyeft elnöke, Igor Szecsin és Carter Page (Trump tanácsadója) titokban találkoztak júliusban, és kétoldalú energia-együttműködésről, az oroszellenes szankciók enyhítéséről beszélgettek. Az oroszok cserébe a Rosznyeft akár 19 százalékát ajánlották Trumpéknak. Page találkozott más fontos oroszokkal is, akik jelezhették neki, hogy Clintonról, de Trumpról is van „kompromat” a birtokukban.
 • Egy orosz emigráns szerint a Kreml és Trump között legalább 8 éve megy az egyeztetés és oda-vissza menő információcsere.
 • Egy idő után az oroszok és Trump is megijedtek, hogy túl messzire mentek ezzel az egész demokrata hekkelési dologgal, és az visszaüt majd mindkettejüknél. Putyin elrendelte, hogy ezt még magánbeszélgetésekben is tilos a Kreml embereinek szóba hozni, vagy reagálni rá.
 • Trump augusztusban arról beszélt, hogy alábecsülte a liberális és konzervatív elit reakcióját az orosz beavatkozásról szóló hírekre.
 • Külön fejezet írja le, hogy Trump csapatából távoznia kellett Manafortnak, miután kiderült, hogy az ukrán exelnök Janukovicshoz (is) közel állt. Trump ügyvédjének, Michael Cohennek a szerepe ekkor erősödött az oroszokkal való kapcsolattartásban és az orosz beavatkozás „szőnyeg alá söprésében”.
 • Augusztusban Michael Cohen találkozott a Kreml embereivel Prágában. Fedőszervezetnek a Rosszotrudnyicsesztvót használták. Egyebek mellett arról beszélgettek, hogy mennyire lehet tagadni az oroszoknak dolgozó hekkerek készpénzben való kifizetését, illetve általánosságban Moszkva beavatkozását.
 • 2016 márciusától szeptemberéig egy XBT/Webzilla nevű cég botnetek és a pornóforgalom hekkelésének segítségével terjesztett vírusokat, bugosította a gépeket, lopott adatot a demokrata párti vezetés gépeiről. Cohennel arról is beszéltek az oroszok, hogy hogyan lehet védeni a műveletet. Megegyeztek, hogy leállítják a romániai hekkereket.
 • Szintén külön fejezet foglalkozik Trump és Szentpétervár kapcsolatával. Eszerint Trump korábban érdeklődött a szentpétervári ingatlanüzletek iránt, és vesztegetett is meg helyben embereket, de ezt ügyesen csinálta, és nehéz bizonyítani. Szexpartikon is részt vett, de a tanúkat lefizette, vagy azok eltűntek. Az azeri üzletember, Araz Agalarov társa volt Trumpnak az orosz üzletekben, ő tudhat többet Trump ügyeiről.


 • Tippek
 • Bankszámla