Lemondott Donald Trump eddigi kampányfőnöke

2016.08.19. 16:52 Módosítva: 2016-08-19 17:22:39
2 hozzászólás

Lemondott Paul Manafort, Donald Trump eddigi kampányfőnöke, akinek pozíciója azonban már csak formális volt szerda óta. „Ma reggel felajánlotta a lemondását, én pedig elfogadtam. Nagyon hálás vagyok a munkáért, amivel segített eljutni oda, ahol ma tartunk" – írta Trump, külön megköszönve Manafortnak a konvenció alatt nyújtott munkáját.

Azonban már szerdán nyilvánvalóvá vált, hogy Manafort háttérbe szorult, miután Trump bejelentette kampánycsapata átalakítását, és a kampánystratégia alakítását másokra bízta. A republikánus elnökjelölt Stephen Bannon volt bankárt, a Breitbart News konzervatív hírportál vezetőjét és Kellyanne Conway republikánus közvélemény-kutatót emelte vezető pozíciókba.

Manafort korábban éveken keresztül dolgozott tanácsadóként Viktor Janukovics Kreml-barát ukrán elnöknek és pártjának feltételezhetően dollármilliókért, de a kétezres évek közepén voltak érdekeltségei az orosz energiaszektorban is.

Manafort körül egyre fogyott a levegő az elmúlt napokban, miután egyre több részlet derült ki a Janukovicshoz fűződő kapcsolatairól. Manafortról többek között azt állították, hogy segített Janukovicsnak abban, hogy „titokban legalább 2,2 millió dollárt utaljon át két washingtoni lobbicégnek".

A Kreml-barát forrásokból is vagyonosodó Manafort többször adott pénzt Washington legnagyobb putyinistája, Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő újraválasztási kampányára, 1997-ben, majd 2013-ban három alkalommal is. Rohrabacher a '90-es években barátkozott össze Szentpétervár akkori polgármester-helyettesével, Vlagyimir Putyinnal, akire azóta felnéz, és a kongresszusban is rendszeresen oroszbarát álláspontot visz. Ő volt az, aki tavaly egy kongresszusi albizottság elnökeként Connie Mack századvéges lobbista közreműködésével olyan meghallgatást rendezett Washingtonban, ahol republikánus politikusok álltak ki az Orbán-kormány mellett. Tavasszal Rohrabacher hivatalosan is Budapesten járt és találkozott Orbánnal.

Manafort eredetileg azzal a feladattal került Trump kampánycsapatához, hogy a delegáltakért a háttérben folyó árnyékkampányban is segítsen Trumpnak Ted Cruz ellen, és előkészítse a milliárdost a júliusi jelöltállító konvencióra. Manafort és az akkori kampányfőnök Corey Lewandowski között azonban egyértelmű volt a rivalizálás, és több kérdésben is úgy tűnt, hogy Manafort került fölénybe. Manafort június végén lett Trump kampányának vezetője, miután a milliárdos kirúgta Lewandowskit.

Manafort egy fokkal visszafogottabb, a hagyományos elnökválasztási kampányhoz közelebb álló arculatra próbálta rávenni Trumpot, míg Lewandowski az előválasztások alatt már bevállt utat követte volna. Viszont a Washington Post a napokban azt írta, hogy Manafort ügyei mellett az sem tetszett Trumpnak, hogy úgy érezte, túlságosan is megkötötték a kezét.

Mivel Bannonról úgy tartják, hogy kifejezetten szemben áll a republikánus pártvezetés képviselte vonallal, ezért sokan azt feltételezik, hogy Trump „megint önmaga akar majd lenni". Azonban Bannon kinevezése után az első lépése az volt, hogy nyilvánosan bocsánatot kért, amit a legtöbben új taktikai húzásnak tartottak. „Előfordul az emberrel, hogy a vita hevében nem találja meg a megfelelő szavakat” – mondta Észak-Carolinában a republikánus elnökjelölt. „Velem is megtörtént. Higgyék el, sajnálom. Nagyon sajnálom. Főleg, ha ezzel  konkrét embereknek okoztam fájdalmat."

A július végén véget ért demokrata jelöltállító gyűléstől Hillary Clinton nagyobb lökést kapott, mint Trump a republikánustól, miközben a milliárdos támogatottsága több egymást követ ügy és botrány miatt is visszaesett. Miközben Trump ugyan például a klasszikus republikánus értékeket is megvillantó gazdasági programjának, majd külpolitikai elképzeléseinek meghirdetésével is próbált új lapot nyitni, ezeknek az eseményeknek mindig osztozniuk kellett azokkal a hírekkel a címlapon, amik a kampányának válságáról szóltak.

Clinton előnye három héttel a demokrata konvenció után megint némileg csökkenni kezdett – volt 7,9 százalék is országosan –, de még mindig 6 százalékkal vezet a RealClearPolitics összesítése szerint. Trump viszont leginkább azért van nagy bajban, mert a demokrata jelölt számos fontos államban szerzett nagyon biztos előnyt ezekben a hetekben, így többek között Coloradóban, Virginiában és Pennsylvaniában, amivel az olyan korábban biztos republikánus államokban, mint Arizonában és Georgiában sem sokkal vezető republikánus jelölt lehetőségei nem kicsit szűkültek le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?