Lemondott Donald Trump eddigi kampányfőnöke

2016.08.19. 16:52 Módosítva: 2016.08.19. 17:22

Így zajlik az előválasztás

Lemondott Paul Manafort, Donald Trump eddigi kampányfőnöke, akinek pozíciója azonban már csak formális volt szerda óta. „Ma reggel felajánlotta a lemondását, én pedig elfogadtam. Nagyon hálás vagyok a munkáért, amivel segített eljutni oda, ahol ma tartunk" – írta Trump, külön megköszönve Manafortnak a konvenció alatt nyújtott munkáját.

Azonban már szerdán nyilvánvalóvá vált, hogy Manafort háttérbe szorult, miután Trump bejelentette kampánycsapata átalakítását, és a kampánystratégia alakítását másokra bízta. A republikánus elnökjelölt Stephen Bannon volt bankárt, a Breitbart News konzervatív hírportál vezetőjét és Kellyanne Conway republikánus közvélemény-kutatót emelte vezető pozíciókba.

Manafort korábban éveken keresztül dolgozott tanácsadóként Viktor Janukovics Kreml-barát ukrán elnöknek és pártjának feltételezhetően dollármilliókért, de a kétezres évek közepén voltak érdekeltségei az orosz energiaszektorban is.

Manafort körül egyre fogyott a levegő az elmúlt napokban, miután egyre több részlet derült ki a Janukovicshoz fűződő kapcsolatairól. Manafortról többek között azt állították, hogy segített Janukovicsnak abban, hogy „titokban legalább 2,2 millió dollárt utaljon át két washingtoni lobbicégnek".

A Kreml-barát forrásokból is vagyonosodó Manafort többször adott pénzt Washington legnagyobb putyinistája, Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő újraválasztási kampányára, 1997-ben, majd 2013-ban három alkalommal is. Rohrabacher a '90-es években barátkozott össze Szentpétervár akkori polgármester-helyettesével, Vlagyimir Putyinnal, akire azóta felnéz, és a kongresszusban is rendszeresen oroszbarát álláspontot visz. Ő volt az, aki tavaly egy kongresszusi albizottság elnökeként Connie Mack századvéges lobbista közreműködésével olyan meghallgatást rendezett Washingtonban, ahol republikánus politikusok álltak ki az Orbán-kormány mellett. Tavasszal Rohrabacher hivatalosan is Budapesten járt és találkozott Orbánnal.

Manafort eredetileg azzal a feladattal került Trump kampánycsapatához, hogy a delegáltakért a háttérben folyó árnyékkampányban is segítsen Trumpnak Ted Cruz ellen, és előkészítse a milliárdost a júliusi jelöltállító konvencióra. Manafort és az akkori kampányfőnök Corey Lewandowski között azonban egyértelmű volt a rivalizálás, és több kérdésben is úgy tűnt, hogy Manafort került fölénybe. Manafort június végén lett Trump kampányának vezetője, miután a milliárdos kirúgta Lewandowskit.

Manafort egy fokkal visszafogottabb, a hagyományos elnökválasztási kampányhoz közelebb álló arculatra próbálta rávenni Trumpot, míg Lewandowski az előválasztások alatt már bevállt utat követte volna. Viszont a Washington Post a napokban azt írta, hogy Manafort ügyei mellett az sem tetszett Trumpnak, hogy úgy érezte, túlságosan is megkötötték a kezét.

Mivel Bannonról úgy tartják, hogy kifejezetten szemben áll a republikánus pártvezetés képviselte vonallal, ezért sokan azt feltételezik, hogy Trump „megint önmaga akar majd lenni". Azonban Bannon kinevezése után az első lépése az volt, hogy nyilvánosan bocsánatot kért, amit a legtöbben új taktikai húzásnak tartottak. „Előfordul az emberrel, hogy a vita hevében nem találja meg a megfelelő szavakat” – mondta Észak-Carolinában a republikánus elnökjelölt. „Velem is megtörtént. Higgyék el, sajnálom. Nagyon sajnálom. Főleg, ha ezzel  konkrét embereknek okoztam fájdalmat."

A július végén véget ért demokrata jelöltállító gyűléstől Hillary Clinton nagyobb lökést kapott, mint Trump a republikánustól, miközben a milliárdos támogatottsága több egymást követ ügy és botrány miatt is visszaesett. Miközben Trump ugyan például a klasszikus republikánus értékeket is megvillantó gazdasági programjának, majd külpolitikai elképzeléseinek meghirdetésével is próbált új lapot nyitni, ezeknek az eseményeknek mindig osztozniuk kellett azokkal a hírekkel a címlapon, amik a kampányának válságáról szóltak.

Clinton előnye három héttel a demokrata konvenció után megint némileg csökkenni kezdett – volt 7,9 százalék is országosan –, de még mindig 6 százalékkal vezet a RealClearPolitics összesítése szerint. Trump viszont leginkább azért van nagy bajban, mert a demokrata jelölt számos fontos államban szerzett nagyon biztos előnyt ezekben a hetekben, így többek között Coloradóban, Virginiában és Pennsylvaniában, amivel az olyan korábban biztos republikánus államokban, mint Arizonában és Georgiában sem sokkal vezető republikánus jelölt lehetőségei nem kicsit szűkültek le.