Ki a betegebb verseny indult Trump és Clinton között

2016.08.19. 08:17
1 hozzászólás

Részletes orvosi jelentést követelt Hillary Clinton kampányfőnöke Donald Trumpról. Joel Benenson ezzel vágott vissza a republikánus elnökjelöltnek, akinek szóvivője egy nappal korábban diszfáziát "állapított meg" Clintonnál.

Katrina Pierson szerint Clinton viselkedése a bizonyíték arra, hogy a volt first lady egészsége ingatag, bár az nem derüt ki, mire alapozza az idegrendszeri alapú beszédzavart.

Clinton kampányfőnöke az MSNBC televízióban viszonylag hosszan foglalkozott Donald Trump megjegyzéseivel, amelyek szerint "Hillary Clintonból hiányzik a megfelelő életerő". Azt mondta: "Donald Trumpot valószínűleg megőrjíti, hogy Clinton többet dolgozik, mint ő, többet gondolkodik, mint ő, és jobban megtalálja a hangot a választókkal" – idézte az MTI.

Benenson felszólította Donald Trumpot, hogy hozzon nyilvánosságra a tavaly decemberinél részletesebb orvosi jelentést. Abban a közleményben Harold Bornstein kijelentette: Donald Trump egészségügyi állapota "elképesztően kiváló", ő lesz "a valaha megválasztott legegészségesebb elnök". Benenson csütörtökön azt nehezményezte, hogy Bornstein doktor nem is belgyógyász, hanem gyomor- és bélspecialista.

A jobboldali fórumokon megjelenteket a Media Matters for America nevű liberális médiafigyelő - amelyet Clinton szoros szövetségese, David Brock alapított - reagált, cáfolva őket. A Drudge Report című internetes lap például azzal hozakodott elő, hogy kampánygyűlésein Hillary Clinton gyakran használ párnát, "hogy megtámassza magát". A lap megjelentetett egy, a demokraták elnökjelöltjének gyatra egészségi állapotáról szóló dokumentumot is, amelyről azt állította, hogy Clinton orvosától származik. A Media Matters kiderítette, hogy a dokumentum egyszerű hamisítvány.

Trump taktikát váltott

„Előfordul az emberrel, hogy a vita hevében nem találja meg a megfelelő szavakat” – mondta Észak-Carolinában a republikánus elnökjelölt. „Velem is megtörtént. Higgyék el, sajnálom. Nagyon sajnálom. Főleg, ha ezzel  konkrét embereknek okoztam fájdalmat.” A bocsánatkérés kisebb kampánytörténeti csoda, vagy inkább taktikaváltás. Trump ezt először tette meg azután, hogy új kampányfőnököt választott, Stephen Bannon személyében.

Előtte nagyon is egyértelműen elutasította, hogy bármiért bocsánatot kérjen. Nyerseségét őszinteségnek mondta és büszke volt rá, hogy politikailag nem korrekt, igyekezve a "píszít" a valóság elkendőzésének politikusi mismásolásnak beállítani.

Trump ezzel a stílusával azonban a republikánusokat is megosztotta, különösen, amikor nekiment annak Hillary Clinton gyűlésén felszólaló pakisztáni származású amerikai házaspárnak, akinek fia Irakban halt meg amerikai katonaként, amikor társait mentette.

A férje mellett halkan álldogáló édesanyáról azt mondta, nyilván azért nem szólalt meg, mert muszlim férje megtiltotta. A veterán katona szüleinek kigúnyolását azonban a republikánus vezetés is rossz néven vette, John McCain – mellesleg több évet vietnami fogságban töltött háborús veterán – elítélte Trump modortalanságát.

A bocsánatkéréssel többek között ezt a konfliktusát akarta Trump feloldani.