A populista jelölt meglepetést okozhat a francia balos előválasztáson

2017.01.13. 07:02

Lezajlott a francia baloldali elnökjelöltek első televíziós vitája csütörtökön. A nézők 29 százaléka a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg volt gazdasági minisztert találta a legmeggyőzőbbnek Manuel Valls volt miniszterelnök (26 százalék) és Benoît Hamon volt oktatási miniszter (20 százalék) előtt - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek a BFM hírtelevízió számára készült gyors felméréséből.

A baloldali szimpatizánsok körében viszont Valls lett a győztes 28 százalékkal, Hamon került a második helyre 27 százalékkal, míg Montebourg-ra 23 százalék szavazott, jelentette az MTI.

A francia baloldali előválasztás jelöltjei csütörtök este első televíziós vitájukban, Manuel Valls volt francia kormányfőt kivéve, François Hollande francia államfő kormányzásának mérlegét bírálták.

Hét jelölt indul, a jelenlegi elnök nem

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. Közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoît Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. 

Két jelölt, François de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke. François Hollande december elején jelentette be, hogy nem jelölteti magát egy második mandátumra.

A baloldali előválasztás esélyesének Manuel Valls számít, a felmérések szerint az első fordulót biztosan nyerheti, de miután az előnye hétről hétre csökken, a második fordulóban akár ki is kaphat. Rajta kívül Montebourg-nak és Hamonnak van esélye a felmérések szerint a második fordulóba jutni és ott megfordítani az eredményt.

A baloldali előválasztás győztese lesz a szocialisták és az őket támogató kisebb pártok hivatalos jelöltje az elnökválasztáson.

Emmanuel Macron és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak rajthoz, így 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is megmérkőzik majd a konzervatív jelöltté választott François Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.