Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Trump a németekkel is összebalhézott, Merkel találkozót kezdeményez

GettyImages-631800006
2017.01.16. 18:50

A német kormány továbbra is együttműködik az Egyesült Államok kormányával - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Donald Trumpnak a The Times brit és a Bild német napilapnak adott interjújával kapcsolatban, amelyben a megválasztott amerikai elnök élesen bírálta a kancellár menekültpolitikáját és kijelentette, számára mindegy, hogy az EU megosztott vagy egységes.

Angela Merkel Bill English új-zélandi miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy meg kell várni Donald Trump hivatalba lépését. Az elnök beiktatása után "természetesen az új amerikai kormánnyal is együttműködünk, és meglátjuk, hogy milyen megállapodásra jutunk".

Hozzátette, hogy "nekünk, európaiaknak a saját kezünkben van a sorsunk", az EU a gazdasági ereje révén és hatékony döntéshozatali rendszerrel meg tudja vívni a harcot a terrorizmussal és meg tud birkózni a digitalizáció kihívásával és más gondjaival.   A menekültpolitikával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni küzdelem mindenkinek kihívás, és el kell választani egymástól a menekültek kérdését és a terrorizmus kihívását.

Német hírportálok hétfőn a Reuters hírügynökség berlini kormányzati forrásokra hivatkozó jelentését idézve azt írták, hogy Angela Merkel találkozót kezdeményez Donald Trumpnál. A berlini vezetés részéről a megválasztott elnök stábjának felvetették, hogy a kancellár már tavasszal Washingtonba látogathatna a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnöki tisztségét betöltő tagország vezetőjeként. Ezzel kapcsolatban Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva csak annyit mondott, hogy nincs konkrét időpont a kancellár és Donald Trump első találkozójára. A német és az amerikai kormány vezetője legkésőbb július elején találkozhat majd, a G20 csoport hamburgi csúcstalálkozóján.

Donald Trump az interjúban kijelentette, hogy Angela Merkel "katasztrofális hibát" követett el az illegális migránsok befogadásával. Arról is beszélt, hogy 35 százalékos vámmal sújtaná az autóimportot annak érdekében, hogy a gyártók az Egyesült Államokba telepítsék a helyi piacra szánt kocsikat előállító üzemeiket. Külön említette a BMW-t, aláhúzva, hogy ha a cég Mexikóban akar gyárat építeni és az Egyesült Államokban akarja gyártmányait a 35 százalékos vám nélkül értékesíteni, akkor "ezt felejtse el".

Ezzel kapcsolatban Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter a Bildnek azt mondta, hogy meg kell várni, hogy mit szól a tervhez a kongresszus republikánus többsége. Az amerikai autóipar egy ilyen vám hatására csak "rosszabb, gyengébb és drágább" lehet, igazi megoldást pedig az hozhat, ha jobb kocsikat gyártanak az amerikai cégek - mondta a német alkancellár.