Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Trump a világ legnagyobb kereskedelmi bizniszének szétverésével kezdte első munkanapját

2017.01.23. 18:14

Donald Trump, az Egyesült Államok új elnöke azzal kezdte első teljes munkanapját, hogy elnöki rendelettel

  • kiléptette országát a világ legnagyobb kereskedelmi-gazdasági bizniszének szánt Csendes-óceáni Partnerségből (TPP)
  • felvételi moratóriumot rendelt el a szövetségi szerveknél, 
  • és megtiltotta, hogy olyan nem kormányzati szervezetek kapjanak szövetségi vagy külföldi pénzt, amelyek abortuszokat vagy akár csak abortusszal kapcsolatos felvilágosítást végeznek.

Az korántsem meglepetés, hogy Trump betett a tucatnyi országot tömörítő Csendes-óceáni Partnerségnek, hiszen a kampány során már sokat bírálta a paktumot, és általában véve a nemzetközi szabadkereskedelmi és gazdasági megállapodásokat.

A TPP a világ GDP-jének 40 százalékát ölelte volna fel, és a Csendes-óceán két partját kötötte volna össze még jobban gazdaságilag. Emellett geopolitikai jelentősége is lett volna, mivel az egyezségnek nem tagja Kína, tehát részben Peking gazdasági elszigetelésére is irányult volna.

Trump szerint viszont amerikai munkahelyeket sodorna veszélybe, ha az alacsonyabb jövedelmű országokat is tömörítő paktum életbe lép. Az amerikai elnök a rendelete kapcsán közölte, hogy lépése „csodás dolog az amerikai munkás számára”. A TPP jelentőségéről és hátteréről itt írtunk részletesen.

Trump első rendeleteiben emellett a szerinte pazarló szövetségi kormányzati és igazgatási szerveknek is nekiment, megtiltotta számukra, hogy további dolgozókat vegyenek fel. Ez sem jelent különösebb meglepetést,  az újdonsült elnök  már korábban az hangoztatta, hogy vissza akarja vágni az állami bürokráciát.

Arra viszont nem sokan számítottak, hogy az abortuszt támogató szervezeteknek is rögtön nekimegy. Bár a republikánus párt jobb széle makacsul abortuszellenes, ugyanez az amerikai társadalomról egyáltalán nem mondható el: a nagy többség szerint a nőknek joguk van a terhességmegszakításhoz.