Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Tizennégy halottja és tizenöt eltűntje van az olasz lavinának

2017.01.24. 10:00 Módosítva: 2017.01.24. 13:43

Tizennégyre emelkedett a közép-olaszországi Rigopiano szállodát betemető lavina halálos áldozatainak száma, további tizenöt embert pedig még mindig keresnek hat nappal a katasztrófa után - adta hírül az olasz médiára hivatkozva az MTI. Az első áldozatok temetésére kedden lesz. Eddig összesen tizenegy embert és három kiskutyát sikerült életben kiemelni a hógörgeteg alól.

A mentőcsapatok kedden is dolgoztak, bár az új járatok megnyitása ellenére csak lassan haladnak. Sokszor puszta kézzel kell utat ásniuk a hóban, mert attól tartanak, hogy másképp omlást idéznének elő a hotel belsejében. A túlélők utáni kutatást megállás nélkül végzi 150 ember, köztük katonák, tűzoltók, rendőrök, a vöröskereszt és az alpesi szolgálat munkatársai, akik műszakokban folyamatosan váltják egymást.

Eközben az olasz igazságszolgáltatás nyomozást folytat a Rigopiano felelősségének megállapítására az eseményekben. A szálloda tulajdonosai ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítottak vizsgálatot, amely azt kutatja, hogy minden kockázatot figyelembe vettek-e a hotel megépítése során, és mindent elkövettek-e a január 18-án történt katasztrófa elkerülése érdekében.

Múlt szerdán három közepes erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét. A lavina a szerdai földmozgások után temette maga alá a Gran Sasso-hegységben, 1200 méter magasságban fekvő, négycsillagos hegyi szállodát. Az AFP hasonlata szerint a 60 ezer tonna havat, omladékot és törzsestől kicsavart fákat szállító lavina 4000, maximálisan felgyorsított kamion erejével temette maga alá az épületet.

Az egyik túlélő arról beszélt, hogy amikor a lavina betemette a szállodát, elment az áram, és vaksötétben, élelem nélkül töltöttek el 58 órát, mire kimenekítették őket.