Jenő
-3 °C
6 °C

45 atombombányi alapanyagot halmozott fel Észak-Korea

2017.02.09. 10:08

Észak-Korea feltehetően 280 kilogramm, magasan dúsított urániumot halmozott fel, amely a plutóniumkészletekkel együtt 45 atomtöltet elkészítésére lenne elegendő – állította kedden egy dél-koreai kutatóközpont szakértője az MTI szerint.

Li Szang Hjun egy szöuli rendezvényen felszólalva azt mondta, hogy a fejlesztései jelenlegi üteme mellett Phenjan 2020-ig többfajta atomfegyvert, illetve atomtöltet célba juttatására alkalmas rakétát állíthat hadrendbe. Abból a becslésből indult ki, hogy Észak-Korea évente hat kilogrammal képes növelni a plutóniumkészletét, és 80 kilogrammal a magasan dúsított urániumkészletét.

Észak-Korea tavaly két föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és 2006-ben, 2008-ben és 2013-ban is végzett ilyen kísérleteket, ami miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nyugati ország, illetve Japán és Dél-Korea újabb és újabb szankciókat léptetett életbe ellene. Li szerint a legutóbbi, ötödik atomrobbantásnál Észak-Korea feltehetően urániumtöltetet használt. 

A dél-koreai külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, Szöul nyomon követi és aggodalommal figyeli az észak-koreai uránkészletek felhalmozódását, és megosztja az információit az Egyesült Államokkal, de nem tárja őket a nyilvánosság elé. Az amerikai-dél-koreai együttműködést támasztja alá az is, hogy Rex Tillerson új amerikai külügyminiszter és dél-koreai kollégája, Jun Bjung Sze megerősítették azt a tervet, hogy amerikai rakétavédelmi komplexumot telepítenek Dél-Koreába. Ez ellen Kína hevesen tiltakozott, de a két szövetséges szerint a lépés csak az észak-koreai fenyegetésnek szól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?