Konrád
5 °C
17 °C

45 atombombányi alapanyagot halmozott fel Észak-Korea

2017.02.09. 10:08

Észak-Korea feltehetően 280 kilogramm, magasan dúsított urániumot halmozott fel, amely a plutóniumkészletekkel együtt 45 atomtöltet elkészítésére lenne elegendő – állította kedden egy dél-koreai kutatóközpont szakértője az MTI szerint.

Li Szang Hjun egy szöuli rendezvényen felszólalva azt mondta, hogy a fejlesztései jelenlegi üteme mellett Phenjan 2020-ig többfajta atomfegyvert, illetve atomtöltet célba juttatására alkalmas rakétát állíthat hadrendbe. Abból a becslésből indult ki, hogy Észak-Korea évente hat kilogrammal képes növelni a plutóniumkészletét, és 80 kilogrammal a magasan dúsított urániumkészletét.

Észak-Korea tavaly két föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és 2006-ben, 2008-ben és 2013-ban is végzett ilyen kísérleteket, ami miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nyugati ország, illetve Japán és Dél-Korea újabb és újabb szankciókat léptetett életbe ellene. Li szerint a legutóbbi, ötödik atomrobbantásnál Észak-Korea feltehetően urániumtöltetet használt. 

A dél-koreai külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, Szöul nyomon követi és aggodalommal figyeli az észak-koreai uránkészletek felhalmozódását, és megosztja az információit az Egyesült Államokkal, de nem tárja őket a nyilvánosság elé. Az amerikai-dél-koreai együttműködést támasztja alá az is, hogy Rex Tillerson új amerikai külügyminiszter és dél-koreai kollégája, Jun Bjung Sze megerősítették azt a tervet, hogy amerikai rakétavédelmi komplexumot telepítenek Dél-Koreába. Ez ellen Kína hevesen tiltakozott, de a két szövetséges szerint a lépés csak az észak-koreai fenyegetésnek szól.