Olivér
5 °C
8 °C

Kiakadt az amerikai média egy része a Vitézi Rend miatt

2017.02.13. 21:44

Keményen kiakadt az amerikai baloldali online média Gorka Sebestyén, Donald Trump magyar származású tanácsadója miatt, akit a Vitézi Rend jelvényével fotóztak az amerikai elnök beiktatásán. A Gorka bocskaiján hordott jelvény kapcsán több helyen is azt emelték ki, hogy a rend tagjai a második világháború idején együttműködtek a nácikkal.

a1bnhgoaa6ghtc0lfqq8ynsje5x1nm8iagv8uygget1lsnqp1xlmk2x3qzaxchv2

A baloldali Mic.com az esettel kapcsolatban azt írja: a Vitézi Rend tagjai azok közé tartoztak, akik a náci etnikai tisztogatás alatt kaptak azokból a földekből és tulajdonokból, amiket a zsidóktól vettek el. Az újság a legelvetemültebb náci kollaboránsként említi a csoportot.

Az online lapok a Yale Egyetem korábbi történészét, Balogh Évát idézik, aki szerint Gorka valószínűleg a nagyapjától örökölhette a jelvényt. A Vitézi Rendet a szovjet megszállás alatt betiltották, jelvényeit 1948 után hivatalosan senki sem használhatta, de sok emigráns külföldön is életben tartotta a kifejezést Balogh Éva szerint, akit a LobeLog szólaltatott meg

A Vitézi Rendet egyébként Horthy Miklós hozta létre az 1920-ban, a Horthy-rendszer hőseit tüntették ki ezzel a címmel. Bár hosszú ideig tiltva volt, 2011 után újra használható Magyarországon a vitézi cím.

Gorkát többek között azzal is támadják, hogy egy holokausztmegemlékezésen képes volt egyetlen árva említést sem tenni a táborokba zárt és tömegével meggyilkolt zsidókról, illetve az antiszemitizmusról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?