Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump még keresi új nemzetbiztonsági tanácsadóját

2017.02.20. 01:01

Négy jelöltje van Donald Trumpnak a túlzottan szoros orosz kapcsolatai miatt lemondott Michael Flynn helyére az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadói posztjára.

Miután Flynn beismerte, hogy hazudott a washingtoni orosz nagykövettel folytatott privát beszélgetésekről, amelyek során – még Trump beiktatása előtt – az Oroszországgal szembeni szankciók feloldásáról is szó lehetett, úgy tűnt, hogy a lemondás után gyorsan megtalálja utódját Trump. Ez már csak azért is fontos lenne, hogy mielőbb elüljön a Flynn keltette botrány, amely az elnökkel szemben is kellemetlen kérdéseket vet fel.

Első számú jelöltje, Robert Harward nyugalmazott altengernagy azonban személyes okokra hivatkozva nemet mondott a felkérésre, így most gyors castingolás folyik.

Az elnöknek már magyarázkodnia kellett, hogy mindeddig nincs meg a jelölt, Trump szerint azonban csak arról van szó, hogy sokan szóba jöhetnek.

McMaster is jöhet Trump mellé

Szombaton David Petraeus – aki a CIA vezetői posztjáról azért volt kénytelen távozni 2012-ben, mert kiderült, titkos adatokat adott át életrajzírójának, akivel meg is csalta feleségét – kiesett a lehetséges jelöltek közül, így négy esélyest tartanak számon:

  • Keith Kellog, nyugalmazott tábornok, az Oracle biztonsági tanácsadója, aki az elmúlt héten már szerepelt nemzetbiztonsági tanácsadóként,
  • az Irakot és Afganisztánt  is megjárt Herbert Raymond McMaster altábornagy,
  • a West Point katonai akadémián tanító Robert Caslen altábornagy
  • és a a többiektől eltérően katonai helyett diplomata pályát befutott John Bolton, aki rövid ideig George W. Bush elnöksége alatt az ENSZ-ben képviselte az Egyesült Államokat.

Trump az elmúlt három hétvégéjét floridai birtokán töltötte – a japán kormányfőt és az amerikai first lady által kissé magára hagyott feleségét is megvendégelte itt –, a helyet az elnök előszeretettel hívja a „déli Fehér Háznak”. Nem tétlenkedett itt sem, nyilvános rendezvényen szokásos formáját hozva alternatív tényeket hozott a terrortámadást szenvedett Svédországról, majd nekiment a nép ellenségének nevezett sajtónak.

Ez alkalmat adott John McCain szenátornak, a 2008-as republikánus elnökjelöltnek, hogy odaszúrjon Trumpnak, kijelentve: ha utálja is a sajtót, annak szabadsága nélkül hamar a diktatúrában találná magát az ország.