Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump zöld emberének olajfoltos múltja nem titok többé

2017.02.23. 14:02

Beigazolódott a zöldek félelme: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) új vezetője olaj- és gázcégeknek dolgozott, írja az Engadget.com. Scott Pruitt kinevezése ellen sokan tiltakoztak, mert ő volt az EPA egyik legkérlelhetetlenebb ellenfele, és az ügynökség jogkörének szűkítéséért küzdött. Most az emailjeiből kiderült, miért ellenezte ennyire a környezetbarát fejlesztéseket.

Pruitt Oklahoma főügyészeként meglehetősen szoros kapcsolatban állt a fosszilis energia felhasználásában érdekelt vállalatokkal. Irodája találkozókat, üzleti vacsorákat szervezett a Devon Energy nevű oklahomai cégnek. Tárgyalt lobbistákkal, akik a szövetségi megújulóenergia-program elgáncsolásán dolgoznak. Pruitt leveleinek és petícióinak nyelvezete olyan, mintha egy az egyben az olaj- és gázcégek közleményeiből másoltak volna át komplett bekezdéseket. 

A Politico még a kinevezés alkalmából öt pontban szedte össze, milyen lépésekkel teheti tönkre Pruitt az EPA-t. A félelmek lényege, hogy a vezetésével az ügynökség lazítja a fosszilis energia felhasználásának korlátozását, visszavágja a megújuló energia támogatását, megkísérli felmondani a párizsi klímaegyezményt, újraírja a természetes vizek védelméről 2015-ben nagy nehezen elfogadott törvényt, és általában a nagy energetikai cégeknek kedvező irányba kormányozza az EPA-t.