István, Vajk
19 °C
33 °C

Saját kollégáit mészárolta le az afgán rendőr

2017.02.28. 11:44 Módosítva: 2017-02-28 11:45:21

Afganisztánban egy rendőr saját kollégáit lőtte le, és tizenegy embert megölt - közölték kedden Hilmend tartomány hatóságai.

Az incidens hétfőn késő este történt a dél-afganisztáni tartomány székhelyén, Laskargáh városban egy rendőrségi ellenőrzési ponton. A lövöldöző rendőr - aki korábban átállt a tálibokhoz - a barakkban alvó kollégáira nyitott tüzet, majd az ott fellelhető összes fegyverrel elmenekült a helyszínről egy rendőrségi járművel.

Egyes források szerint a rendőr nem egyedül volt, hanem több tálib lázadóval együtt követte el a támadást.

Gyakori a belső támadás

Hilmend tartomány nagy részét, sőt Laskargáh város egyes részeit is a tálibok tartják hatalmukban, a brit és az amerikai biztonsági erőknek az utóbbi időben súlyos veszteségei voltak.

A belső támadások - amikor rendőrök vagy katonák saját kollégáik ellen fordulnak - visszatérő problémát jelentenek Afganisztánban. Az afgán biztonsági erők jelentősen meggyengültek az utóbbi időben új erőre kapó tálibokkal szemben, jelentős veszteséget szenvedtek el, és komoly problémát jelent a dezertálás.

Legutóbb február elején követtek el a hétfőihez nagyon hasonló támadást az észak-afganisztáni Farjáb tartományban: egy rendőr szintén az alvó kollégáira nyitott tüzet, és közülük nyolcat megölt. Végül ő is összegyűjtötte áldozatai fegyvereit, és elmenekült.