Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Saját kollégáit mészárolta le az afgán rendőr

2017.02.28. 11:44 Módosítva: 2017-02-28 11:45:21

Afganisztánban egy rendőr saját kollégáit lőtte le, és tizenegy embert megölt - közölték kedden Hilmend tartomány hatóságai.

Az incidens hétfőn késő este történt a dél-afganisztáni tartomány székhelyén, Laskargáh városban egy rendőrségi ellenőrzési ponton. A lövöldöző rendőr - aki korábban átállt a tálibokhoz - a barakkban alvó kollégáira nyitott tüzet, majd az ott fellelhető összes fegyverrel elmenekült a helyszínről egy rendőrségi járművel.

Egyes források szerint a rendőr nem egyedül volt, hanem több tálib lázadóval együtt követte el a támadást.

Gyakori a belső támadás

Hilmend tartomány nagy részét, sőt Laskargáh város egyes részeit is a tálibok tartják hatalmukban, a brit és az amerikai biztonsági erőknek az utóbbi időben súlyos veszteségei voltak.

A belső támadások - amikor rendőrök vagy katonák saját kollégáik ellen fordulnak - visszatérő problémát jelentenek Afganisztánban. Az afgán biztonsági erők jelentősen meggyengültek az utóbbi időben új erőre kapó tálibokkal szemben, jelentős veszteséget szenvedtek el, és komoly problémát jelent a dezertálás.

Legutóbb február elején követtek el a hétfőihez nagyon hasonló támadást az észak-afganisztáni Farjáb tartományban: egy rendőr szintén az alvó kollégáira nyitott tüzet, és közülük nyolcat megölt. Végül ő is összegyűjtötte áldozatai fegyvereit, és elmenekült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?