16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Életfogytiglani börtönt kaphat 45 török puccsista

2017.03.31. 17:38

Életfogytiglani börtönbüntetést kért pénteken az ankarai főügyészség a tavaly júliusi török puccskísérlet negyvenöt vádlottjára, írja az MTI.

Az érintett katonák a vád szerint az Ankara mellett fekvő Akinci légitámaszpontról irányították a történéseket az incidens éjszakáján, és az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagjaként vettek részt a hatalomátvételi kísérletben. Ezt az állítólagos hálózatot Törökország terrorszervezetnek tekinti. A pernek összesen 481 vádlottja van, köztük egy vezérezredes, 6 vezérőrnagy, 18 dandártábornok, 22 ezredes, 26 alezredes, 33 őrnagy, 56 százados, 62 főhadnagy, 115 hadnagy és 132 őrmester.

A vádirat utal a török fővárosban végrehajtott számos légicsapásra, egyebek mellett a török parlament épülete elleni és az elnöki palota közelében történt támadásokra. A szöveg alapján 25 darab F-16-os vadászbombázó szállt fel a támaszpontról az incidens éjszakáján és 11 légicsapást hajtott végre. A bázis két vadászpilótája még a Recep Tayyip Erdogan török elnököt szállító repülőgépet is üldözőbe vette.

A tavaly júliusi puccskísérletben a török vezetés szerint 249 ember vesztette életét, 2193-an megsebesültek. Ankara azt állítja, hogy az államcsínyt Gülen tervelte ki, és hogy a gülenisták hosszú évek alatt beszivárogtak az államigazgatásba és a hatalom megdöntésére készültek.

A sikertelen puccs után Erdogan újraformálta a török államot, politikai tisztogatásba, a hatalmát korlátozó intézmények és személyek eltávolításába kezdett.  • Tippek
  • Hírek