2024. június 29. 18:00
Svájc 2
Olaszország 0
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Azonosították a brüsszeli merényletkísérlet elkövetőjét

2017.06.21. 12:00

Egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet elkövetője, aki nem szerepel szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában, mondta szerdán Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője. A BBC azt írja, nem szerepelt szélsőségesként nyilvántartva, de ismert volt a rendőrség számára. Az ügyészségi szóvivő a sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a biztonsági erők által a brüsszeli központi pályaudvaron agyonlőtt férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, "csak" egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani, írja az MTI.

A tettes lakását éjszaka átkutatták a belga főváros hírhedt Molenbeek negyedében. Charles Michel kormányfő kiemelte, hogy a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép "rendesen" felrobban, és ha nincsenek "résen" a közelben járőröző katonák. A belga főváros Molenbeek nevű negyede azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

Terrortámadásnak minősítette a belga nyomozó ügyészség azt a merényletkísérletet, ami Brüsszel központi pályaudvarán történt kedden este, írtuk korábban. Fél kilenckor egy kisebb robbanás volt a főpályaudvaron, amit később kiürítettek. A helyszínre vezényelt katonák meglőtték a feltételezett támadót, akinek az állapotáról egy ideig ellentmondásosak voltak a hírek. Az ügyészség később megerősítette, hogy a férfi meghalt. A támadónál egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt hátizsák volt. Hasonló bombát használtak tavaly a brüsszeli repülőtéren elkövetett merényletnél. 

Szemtanúk szerint a férfi Allahot éltette, majd felrobbantotta a csomagszállító kocsit, ami egy kisebb robbanás volt. Egy szemtanú, Arash Azaami kevéssel ezután érkezett a főpályaudvarra.

Akármerre néztem, rohanó embereket láttam, mindenki menedéket keresett.

A hatóságok közölték, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A vonatközlekedést felfüggesztették, és több metróvonalat is lezártak. A leendő brüsszeli polgármester, Philippe Close megérkezett a helyszínre. Charles Michel belga kormányfő arra kérte az embereket, hogy kövessék a rendőrség utasításait.

A biztonsági kabinet összehívása után Charles Michel kormányfő elmondta, hogy további intézkedéseket hoznak az állomások, és más nyilvános helyek biztosítása érdekében.