Leváltották a román kormányfőt

2017.06.21. 12:47 Módosítva: 2017.06.21. 13:34

Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indíványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul - közölte az MTI. A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta.

Kedd esti, elemző cikkünkben számoltunk be az egészen fura helyzetről, ami Romániában kialakult. Szerda délelőtt tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről a parlamentben, ahol kivételesen nem az ellenzék, hanem a Sorin Grindeanut fél éve jelölő szociálliberális kormánykoalíció pártjai próbálták megbuktatni saját kormányfőjüket. Ez sikerült is.

Miniszterei már korábban kihátráltak mögüle, de Grindeanu a kormánypártok nyomása ellenére sem volt hajlandó eddig lemondani, és nyilvánosan szembement a szociáldemokraták vezetőjével, aki pártelnökként a kormányt is mozgatta a háttérből.

Folytatnák a kormányzást

A koalíciós pártok egy közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak Klaus Iohannis államfőnek, jelentette be Liviu Dragnea, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A PSD elnöke bocsánatot kért a választóktól azért a hibáért, amelyet annak idején Grindeanu miniszterelnöki tisztségre javasolásával követett el. Azt ígérte: ezúttal négy javaslatot is előterjeszt a hétvégén a pártvezetésnek, majd vasárnap szavazással döntetek arról, kit javasolnak miniszterelnöknek.

Dragnea szerint még nem döntöttek arról, hogy más politikai alakulatokat is megpróbálnak-e bevonni a kormányzásba. Megerősítette: érvényesnek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) fél éve kötött parlamenti együttműködési megállapodást. Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy ő vagy koalíciós partnere, Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke törvénytervezetekkel folytatott volna cserekereskedelmet az RMDSZ-szel annak érdekében, hogy a magyar törvényhozók szavazataikkal segítsék a kormány megbuktatását.

Dragnea újságírói felvetésre reagálva azt is elutasította, hogy a Grindeanut támogatók lemorzsolódása miatt meggyengült volna a koalíció és így kérdésessé válhat egy következő PSD-ALDE kormány parlamenti támogatottsága. Szerinte egy új kormány beiktatásánál

nem lesz gond a többség biztosításával.