Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az iszlamista gyűlöletbeszédre nem vonatkozik a szólásszabadság

2017.07.20. 13:12

Nem tartozik a szólásszabadság hatálya alá az interneten terjesztett iszlamista gyűlöletbeszéd - mondta ki csütörtöki ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az MTI híradása szerint az ügy előzménye, hogy a 2012-ben feloszlatott Sharia4Belgium szalafista terrorcsoportot vezető Fouad Belkacemet gyűlöletbeszéd miatt elítélte egy belga bíróság, amiért olyan videókat töltött fel az internetre, amelyekben a hitetlenek legyőzésére, megleckéztetésére, és szent háborúra szólított fel, illetve a saría, az iszlám törvénykezés bevezetését sürgette.

A terrorszervezet működtetése miatt tizenkét évi börtönbüntetését töltő férfi az EJEB-hez fordult fellebbezéssel, mondván, hogy nem állt szándékában gyűlöletet vagy erőszakot szítani, pusztán elmondta a véleményét, amely meglátása szerint így a szólás- és a vallásszabadság hatálya alá tartozik.

A bírói fórum azonban csütörtökön egyhangúlag elutasította a beadványát. A strasbourgi székhelyű törvényszék megállapította, hogy Belkacem kijelentései gyűlöletkeltőek voltak és erőszakra buzdítottak a nem muszlimokkal szemben, ezért nem összeegyeztethetőek a tolerancia, a társadalmi béke és a megkülönböztetés tilalmának értékeivel.

Mint az ítéletet ismertető közleményben írták: a férfi megpróbálta eltéríteni valódi céljától az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét, és olyan célokra felhasználni azt, amelyek nyilvánvalóan ellentétesek az egyezmény szellemével.

A marokkói-belga kettős állampolgárságú Fouad Belkacem által vezetett Sharia4Belgium egyebek mellett fiatalokat toborzott a Szíriában küzdő dzsihadisták számára Belgiumban, legfőképpen Antwerpenben és környékén.