Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Törökország meghátrált, mégsem vizsgálják a német cégeket

2017.07.24. 14:00

A török kormány visszavonta a terrorizmus támogatásával gyanúsított német válallatokról készített listáját, melyen 700 német cég szerepelt - és amelyik az egyik indoka volt a német kormány szigorúbb fellépésének múlt héten.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a török fél kezdeményezésére telefonon megbeszélést folytatott török kollégájával, Süleyman Soyluval, aki közölte, hogy a mintegy 700 német vállalatot felsoroló listával kapcsolatban

kommunikációs gondok adódtak.

A német hatóságoknak az Interpolon keresztül eljuttatott listán szereplő társaságokat nem gyanúsítják terrorizmus támogatásával és nem is nyomoznak ellenük - szögezte le a török belügyminiszter.

Az összeállítás valójában a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott hitszónok, Fetullah Gülen mozgalmának támogatása miatt eljárás alá vont török cégekkel üzleti kapcsolatban álló német társaságokról szól.

A török hatóságok eredetileg valóban kértek információkat a listán szereplő német cégekről a német szövetségi bűnügyi hivataltól (BKA), de ezt a kérést szombaton hivatalosan visszavonták.

A sajtótájékoztatón arra az újságírói felvetésre, hogy a lista visszavonása révén megszűnt az az indok, amelyre hivatkozva a német kormány az előző héten keményebb fellépést ígért Ankarával szemben, a minisztériumok szóvivői jelezték, hogy Berlin egyelőre kitart az új Törökország-politika mellett.

Maria Adebahr külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az irányváltást nem egy, hanem számos tényező együtthatása tette szükségessé. Tanja Alemany, a gazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy a német vállalatok körében a lista ügyétől függetlenül továbbra is nagy bizonytalanság a törökországi beruházásokkal kapcsolatban, ezért változatlanul világosan jelezni kell Ankarának, hogy elvárjuk a jogállamiság szabályainak betartását.