Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Pokolgép robbant egy afganisztáni síita mecsetben

2017.08.01. 19:55 Módosítva: 2017.08.01. 21:34

Legkevesebb 29 ember életét vesztette és 64-en megsebesültek kedden az északnyugat-afganisztáni Herát városának központi részében lévő, síita kisebbséghez tartozó, Dzsavadía nevű mecsetben történt pokolgépes merényletben – írja az MTI. 

Az esetről az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió és egy afgán egészségügyi tisztségviselő is beszámolt, utóbbi szerint 20 holttestet szállítottak a város központi kórházába helyi idő szerint hétfő éjjel röviddel azt követően, hogy egy robbanás rázta meg az iráni határ közelében fekvő Herátot. A terrortámadásról szóló híreket a Herát tartományi kormányzóság szóvivője is megerősítette, ő azonban több mint 30 sebesültről beszélt és a halálos áldozatok számának emelkedésétől tart.

Az afgán rendőrség egyik tisztségviselője szerint valószínűleg több támadó is volt, egyikük a testére erősített robbanószert hozhatta működésbe, míg egy másik kézigránátokat dobott a hívők közé. 

A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, de annyi biztos, hogy az Iszlám Állam helyi ága már többször is megfenyegette a síitákat, Kabulban pedig többször követtek el támadásokat síita imaházak és a síita hazara etnikumhoz tartozók gyülekezetei ellen. 

A radikális iszlamista tálibok a Twitteren közölték: semmi közük a merénylethez.