Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

3000 tűzoltó küzd, hogy ne ismétlődjön meg a júniusi tragédia Portugáliában

2017.08.13. 17:25
Több mint háromezer tűzoltó küzd a lángokkal Portugáliában. Lisszabon Európától kért segítséget az erdőtüzek megfékezéséhez.

A júniusi tömegkatasztrófa – akkor több mint hatvanan vesztették életüket erdőtűz miatt – óta a hatóságok jóval gyorsabban ürítik ki a településeket és zárják le az utakat a tüzek fenyegette vidékeken.

A portugál belügyminiszter szombat este fordult külföldi segítségért, többek között tűzoltó repülőgépekért, mert félő, hogy a kánikula és a fel-feltámadó szél miatt a lángok a következő napokban tovább terjednek, vagy további tüzek keletkeznek.

Szombaton 268 újabb tűzhöz riasztották az oltókat, ez volt idén a napi rekord – írja az MTI. Az idén nyáron eddig már 140 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává Portugáliában, több mint háromszor akkora területen pusztított tűz, mint az utóbbi tíz év átlagában. Az erdőtüzek különösen a gyorsan égő eukaliptuszerdőségeket fenyegetik. Ezekre épül az Európában igen jelentősnek számító portugál papíripar, a nagy kiterjedésű eukaliptusztelepítések azonban súlyos környezeti veszélyekkel járnak.