Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Világszerte elterjedhet a dzsihadisták kábítószere

2017.08.17. 11:24

A Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint sokkal veszélyesebb lehet a captagon nevű szintetikus pszichoaktív drog, amit az Iszlám Állam katonái használnak, mint azt korábban gondolták.

A captagon hatóanyaga az amfetamin gyengébb változatának számító fenetillin, amelyet 1986-ban helyeztek tiltólistára a világ legtöbb országában.

Az élénkítőszerként használt drog, amely elnyomja a félelmeket, a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin.

A könnyen előállítható drog elkészítése és forgalmazása jó bevételi forrás a szíriai és iraki militáns csoportoknak. Kim Janda, az amerikai Scripps Kutatóintézet kutatócsoportjának vezetője felidézte, hogy különösen azért kezdte érdekelni a captagon, mert azt állították róla, hogy az Iszlám Állam harcosai teljesítményük fokozására használják.

Saját captagon-laborjukban kísérleti egereken tesztelve felfedezték, hogy a drog különleges hatását a légúti megbetegedések kezeléséhez használt hatóanyag, a teofillin és a stimuláns szer, az amfetamin kölcsönhatása révén váltja ki. Ez a kombináció alaposan felerősíti az amfetamin pszichoaktív tulajdonságát, ami magyarázatot ad arra, miért használják.

A drogot vizsgáló kutatók arra figyelmeztettek, hogy

a drog világszerte elterjedhet.

A szakértők becslései szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 éves közötti korú drogosok 40 százaléka fenetillinfüggő. 

Az ígéretes egérkísérletek arra utalnak, hogy emberek számára is ki lehet majd fejleszteni a szer hatását enyhítő vakcinát.