Letarolja a karibi térséget a hurrikán

2017.09.06. 12:41 Módosítva: 2017.09.07. 00:01

A legmagasabb, ötös fokozatúvá erősödött az Irma nevű hurrikán, és két másik vihar is kialakult a karibi, közép-amerikai térségben – írja az AP. A legerősebb, Irma a karibi térséget pénteken éri el, szinte biztosra vehető, hogy óriási pusztítást fog okozni minden útjába kerülő szigeten ahová, nagyjából 300 kilométer sebességű széllökésekkel fog lecsapni.

A szerda esti jelentések szerint a Francia-Antillákon a valaha feljegyzett legnagyobb erejű hurrikánként haladt át az Irma. A hurrikán magja nagyjából 50 kilométer átmérőjű, és másfél óra alatt vágott át Saint-Barthélemy, majd Saint-Martin szigetén, ahol a teljes lakosságot evakuálták. A meteorológusok mérései szerint a szél erőssége időnként a 350 km/órát is elérte, az anyagi kárt egyelőre nem tudják felmérni, de biztosan óriási. Egyelőre két halálos áldozatról lehet biztosan tudni. Guadeloupe szigete megúszta, csak a hurrikán széle legyintette meg, 100 kilométeres széllökésekkel. 

A meterorológusok számításai szerint a Virgin-szigetek, majd Puerto Rico és Dominika lehet a pusztítás útjában a következő állomás. Haiti és Kuba még reménykedhet, hogy a hurrikán nem kapja telibe, ahogy Florida esetében is kétesélyes, hogy a vihar szeme a szárazföldön halad-e majd végig, vagy az Atlanti-óceánon, a partoktól keletre.

A hurrikán jellegzetessége, hogy lassan halad (az Irma sebessége nagyjából 22 km/óra), és a szárazföld fölé érve elveszíti az erejét, és szétoszlik - mivel a fenntartásához a tengerből felszálló meleg, párás levegő hőenergiáját használja. Mivel az Irma a karibi térségben valaha tapasztalt legerősebb hurrikánok egyike, egészen Florida északi határáig, Georgia, Alabama, és Dél-Karolina államokig lehet majd érezni a hatását, mielőtt teljesen legyengülne és megszűnne.

szabea93-irma2noaa.png-2017-09-06-11-40-47.png

A hurrikán útvonalán, Floridában, a Virgin-szigeteken és Puerto Ricóban szükségállapottal készülnek, és a Miamitól 200 kilométerre fekvő, 22 ezer lakosú Key West sziget evakuálását is elrendelték. A hatóságok halálos áldozatoktól tartanak, ezrek veszíthetik el az otthonukat áradásokban és sárcsuszamlásokban. Irma péntek délután érkezhet meg Kubába és a Bahamákra. A hurrikán ezután – az erejéből valamennyit veszítve – a meteorológusok becslései alapján szombat éjjel, vasárnap reggel éri el Floridát.

A vihar eddigi haladásáról készült műholdképekből készült animáció:

Az Egyesült Államokban működő Nemzeti Hurrikán Központ (National Hurricane Center) közölte,

még sosem mértek ennyire erős vihart az Atlanti-óceánon.

A Twitterre felkerült egy videó arról, ahogy egy hurrikánvadász berepül a viharba, hogy adatokat gyűjtsön az erősségéről és az irányáról.

Aggódnak a milliárdosok

Irma több nyaralóövezetet is érinteni fog. Richard Branson milliárdos magánszigettel rendelkezik a Virgin-szigeteken, és nem hajlandó eljönni onnan a brutálerős hurrikán hatására sem – írja a Daily Mail.

A milliárdos azt állítja: készül a viharra, a kerti bútorokat például bevitte a garázsba. „Nagyon erős épületet építtettem a szigetre, hurrikánbiztos falakkal és redőnyökkel.

Bár egy ötös erősségű hurrikán szinte bármit képes elpusztítani”

– mondta. A lap beszámolója szerint más nyaralóövezetek is veszélyben vannak, például a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovich 50 millió dolláros palotája a francia fennhatóságú Guadeloupén. Az üdülőkomplexumokkal, villákkal és turistaparadicsomokkal teli floridai partszakaszra szombat éjjel, vasárnap reggel érkezik meg a szupervihar. Az államban szükségállapotot rendelt el a kormányzó.

A hurrikán miatt a térségben lévő Ferenc pápának is kitérőt kell tennie, írja az MTI. Az egyházfő szerdán indult Rómából Kolumbiába, ahol a több mint fél évszázados fegyveres konfliktust lezáró békemegállapodás minél szélesebb körű támogatására igyekszik majd ösztönözni az embereket. Ferenc az Alitalia olasz légitársaság gépével eredetileg Puerto Rico fölött repült volna át, ám az elmúlt száz év egyik leghatalmasabb vihara, az Irma hurrikán miatt a gép dél felé, Barbados, Grenada és Trinidad felé kénytelen kerülni, hogy eljuthasson Bogotába.

Irma mellé beállt José és Katia is

Irma után sem nyugodhat meg a térség, egy kettes fokozatú hurrikán követi a szupervihart, amit Josénak neveztek el. Ez önmagában nem jelentene veszélyt, de az Irma utáni helyreállítási és mentési munkákat könnyen akadályozni tudja majd. Emellett egy harmadik vihar is alakulóban van a Mexikói-öbölben: ez a Katia, amit szerdán késő este hivatalosan is hurrikánnak minősítettek a meteorológusok. Katia jelenleg Mexikó partjaitól nagyjából 300 kilométerre tartózkodik, a szélerőssége 100-120 km/óra.

Legutóbb hét éve fordult elő, hogy a térségben egyszerre három hurrikán pusztítson. A CNN animációján jól látható, hogy helyezkednek el: Katia nyugaton az öböl szélén a mexikói partoknál, Irma középen, Kubához közelítve, míg Jose messze kinn az Atlanti-óceánon:  • Hírek
  • Bankszámla