Emberek kötözték magukat a tetőhöz, konténerek repkedtek

2017-09-08T070434Z 1454697039 RC1B0EFDA570 RTRMADP 3 STORM-IRMA-
2017.09.08. 15:41

Több mint fél tucatnyi kisebb szigetet tarolt eddig le a már "csak" négyes fokozatúra szelídült Irma hurrikán (részletes listát jobboldali keretes kiegészítőnkben talál), eközben eddig 18 halálos áldozatot szedett. 1,2 millió embert érintett a vihar, és még 26 milliót fog a Vöröskereszt becslése szerint. A magyar idő szerinti csütörtök késő esti helyzetet itt foglaltuk össze. Egy helikopterpilóta azóta a CNN-nek mondta el, hogy milyen érzés volt az elpusztított Barbudára elsőként berepülni.  "Amit láttunk, a legvadabb álmainkat is felülmúlta. Azt gondoltam, az emberek fele halott lesz. Nem tudom, hogyhogy csak egy ember halt meg."

Ahol már lecsapott

  • Turks és Caicos Szigetek - a károkat nem mérték még fel teljesen
  • Barbuda: lakhatatlanná vált, az épületek 95 százaléka károsodott, egy halott.
  • St Martin: Óriási károk, 5 halott
  • Puerto Rico: legkevesebb három halott
  • Amerikai Virgin-szigetek: négy halott 
  • Anguilla: egy halott
  • Brit Virgin-szigetek: szükségállapot van, feltehetően halottakról érkeznek majd hírek.
  • Haiti és a Dominikai Köztársaság: elérte őket a pusztítás, de egyelőre nincsenek akkora károk, mint gondolták

St. Thomas szigetéről is talált nyilatkozót az amerikai hírcsatorna. Laura Strickling azt mondta, mire rájött, hogy el kéne onnan mennie, nem volt szabad hely a gépeken, vagy túl drága volt egy repjegy. Így helyben vészelte át 1 éves lányával a hurrikánt, halálfélelemben.

Olyan volt, mintha körülöttünk összeomlana épp a világ

- mondta. Nincs áram és ivóvíz, nem tud tévézni, rádiózni, fogalma sincs, mi megy körülötte. "Az információhiány szinte a legijesztőbb", mondta.

Egy barbudai felvételen azt mesélték a helyiek, hogy horrorfilmbe illő jeleneteket éltek át, autók és 12 méteres konténerek repkedtek. Az emberek odakötözték magukat a tetőhöz, vagy inkább a tetőt magukhoz.

A BBC-nek Emily Killhoury nyilatkozott a Brit Virgin Szigetekről. Azt mondta, az alacsony légnyomás bántotta a fülüket, a zaj pedig elképesztő volt. "A földszinti ablakaink hirtelen kirobbantak, félelmetes volt", mondta. Ő egy ablaktalan helyiségben vészelte át a hurrikánt. 

A St. Martin szigeteken fosztogatás indult, a megrongálódott repülőteret pedig katonai célokra megnyitották. A Twitteren durva felvételek érzékeltetik a vihar erejét.

St Martin:

Ez pedig St. Marteen szigetén készült a károkról.

Ahol még csak készülnek

A hurrikán életveszéllyes széllel és viharokkal söpör végig a következő napokban a Bahamákon, a Dominikai Köztársaságon, Haitin, Kubán.

A hurrikán közepe a szigetek között vonul végig, így a legdurvább pusztítástól megkíméli őket. A Bahamákon így is hatméteres hullámokra készülnek, az ország történetének legnagyobb kitelepítését rendelték el, az üzleteket megrohanták az emberek. Tartanak az élelmiszerellátás gondjaitól is, mivel Floridától szerzik az importjukat, ahol szintén éppen készülnek Irmára.

Florida magyar idő szerint péntekre virradó éjjel kiadta a hurrikánriadót  a nemrégiben négyes fokozatúvá visszagyengült, de az amerikai partokat így is 250 kilométer per órás széllel közelítő Irma miatt. Ott a számítások szerint vasárnap éri el a szárazföldet a vihar, majd hétfőn éri el a félsziget belsejét. Egy darabig az amerikai és az európai előrejelzések mást állítottak arról, hogy merre megy majd a vihar, most már egyetértés van abban, hogy az egész államon végigsöpör.

Ez a vihar szélesebb, mint az egész állam

- jelentette be Rick Scott kormányzó.

Az államban bezárt minden iskola, főiskola és állami hivatal, emellett elkezdett leállni a légiközlekedés, szombatra minden nagy repülőtér lényegében üres lesz. Miami-Dade megye a meglévő 8 menhely mellé még 13-at nyit meg, a buszok helyi idő szerint péntek reggel hétkor kezdték el szállítani az embereket ezekbe. Innen 650 ezer ember kapott evakuálási parancsot.

Egyes evakuálandó megyékben arra hívták fel a lakók figyelmét, hogy már csak azért is teljesítsék a kötelező kitelepítési kérést, mert a kórházak is bezárnak, és hiába tárcsázzák a segélyhívó 911-et majd. Az árak közben az egekben, a floridai ügyész külön forró drótot üzemeltet, amin lehet jelenteni a kiskereskedők brutális haszonlesését. Ez nem illegális ugyan, de a hatóságok "igyekeznek eltántorítani" a boltokat ettől, például a nyilvános felszólítással. A vonalra 4000 hívás érkezett eddig, volt, ahol 32 dollárért adták az ásványvizet. Az Amazonon 100 dolláros szállítási díjjal próbáltak meg vizet eladni, ezeket a hirdetéseket az Amazon eltávolította.

Az Indexnek egy ott élő magyar is írt egy levelet. Miklós azt írta, már a Matthew hurrikánt is ott élte át, de ezt most sokkal félelmetesebb. A boltokban például a tartós élelmiszerek és a víz már egy hete is hurrikánra figyelmeztető címkékkel voltak ellátva. Most a kiköltözés mellett döntöttek, a lakásuk ablakait bedeszkázták. Benzin és benzineskanna nem nagyon van már, főleg, hogy a Harvey által sújtott Texasból érkezne. Kukákból kellett vizeskannákat szereznie, azokba tudott tankolni végül annyit, hogy biztonsággal elindulhasson, és ne kelljen attól félnie, hogy a sztráda közepén marad autóstul. Alabamába indultak, óriási dugó közepette, rengeteg volt a baleset is.

A magam részéről félelmetesnek tartom azt a forgatókönyvet, hogy mi van akkor, ha tömegek ragadnak az utakon dugók és/vagy benzinhiány miatt, amikor megérkezik Irma. Mivel a kötelező evakuálást csak most kezdik elrendelni, erre elég nagy esélyt látok. Remélem, ez a megérzésem nem jön be

- zárja a levelét Miklós. Az alábbi videót nem ő készítette ugyan, de képben mutatja meg pontosan ugyanezt.

Borítókép: Reuters.  • Hírek
  • Bankszámla