Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vádat akarnak emelni Netanjahu felesége ellen

2017.09.08. 13:13

Az izraeli legfőbb ügyész mérlegeli a vádemelés lehetőségét Sara Netanjahuval, a miniszterelnök feleségével szemben a kormányfői rezidenciával kapcsolatos pénzügyi szabálytalanságok ügyében - jelentette pénteken az igazságügyi minisztérium alapján az MTI.

Az izraeli közszolgálatit rádió pénteki híradása szerint csalás, hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés szerepel a lehetséges vádpontok között. Sara Netanjahu a gyanú szerint egyebek közt hamisan azt jelentette, hogy a rezidencián nincs szakács, és ennek alapján éveken át drága vendéglőkből rendelt ételeket 359 ezer sékel (28 millió forint) értékben. Netanjahu feleségéről itt olvashatják elemző cikkünket

A gondokra fogták

A Netanjahu család médiához eljuttatott válasznyilatkozatában a kormányfői rezidencia elbocsátott gondnokát, Meni Naftalit vádolta a szabálytalanságok elkövetésével.

Menesztése után Naftali munkajogi pert és jelentős összegű kártérítést nyert Sara Netanjahu ellenében, akit a munkavégzése közben vele szemben tanúsított embertelen és megalázó bánásmóddal vádolt.

A rendőrség szerdán kiszivárogtatott információja szerint az izraeli kormányfő felesége gourmet vendéglőkből hozatott fogásokat 2010 szeptembere és 2013 márciusa között a Meni Naftali alkalmazása előtti, és az őt követő időszakokban is. 

Neves séfeket rendeltek

A nyomozás szerint a kormányfői rezidenciára legalább tizenöt alkalommal neves séfeket is rendeltek családi magánrendezvényekre, valamint a rendeléseknél meghamisították a számlákat, hogy a valóságosnál több adagról szóljanak, és ne lépjék át az egy meghívottra meghatározott költségkeretet. Ezt a számlákkal történő csalást a főgondnok, a szintén per elé néző Ezre Szeidof hajtotta végre, ebben nem találtak bizonyítékot Netanjahu ellen.

A rendőrség már tavaly májusban vádemelési javaslattal adta át a Sara Netanjahu elleni nyomozás iratait a legfőbb ügyésznek, aki különösen hosszasan tanulmányozta az aktát, mielőtt döntött.

A kerti bútorok kimaradtak

A végső vádiratból kimaradt több, a rendőrség által feltárt ügy, közte egy ismerős, a Likud párt hangadói közé tartozó villanyszerelő rendszeres alkalmazása szombatonként, sőt a számlák alapján még a legszentebb, és munkavégzést tiltó jóm-kipúr ünnepnapon is, mivel a pihenőnapokon kiemelt fizetség illeti Izraelben a dolgozókat.

Végül a kerti bútorok ügye sem kerül a bíróság elé, miszerint a kormányfő felesége megrendelte a cezareai villájukban elhelyezett használt kerti garnitúra pontos mását a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciára, a régit a hivatalos szállásra szállíttatta, majd az újat hazavitette, de amikor ebből botrány lett, visszacseréltette a garnitúrákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?