Az egész világ prüszköl a kurd függetlenségi népszavazás ellen, de őket nem érdekli

2017.09.15. 20:31 Módosítva: 2017.09.15. 20:58

A kurdok mindenképpen megtartják a függetlenségi népszavazásukat.  Maszúd Barzani iraki kurd elnök  szeptember 25-re tűzte ki a referendumot.

"Máig nem hallottunk olyan javaslatról, amely alternatíva volna a referendumhoz képest. Tehát a tervek szerint meg fogjuk tartani" - jelentette ki Barzani a török határon fekvő Amádíjában tartott rendezvényen.

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán Erbíl központtal szeptember 25-re tűzött ki népszavazást a térség függetlenségéről.

A 2015 óta első alkalommal összeült kurdisztáni törvényhozásban a kurd képviselők elsöprő többsége támogatta a népszavazás megtartását. Az iraki parlament viszont kedden határozatban utasította el a referendumot.

"Elutasítjuk azt, hogy a szolgáik legyünk" - hangoztatta Barzani éljenző támogatói előtt.

Barzani pénteken azzal vádolta az iraki vezetést, hogy szétrombolta a partnerséget Bagdad és Erbíl között.

A népszavazást egyébként a térségben aktív országok legtöbbje ellenzi: a bagdadi központi kormány mellett Törökország, Irán és Szíria szólalt fel a referendum ellen. Ezek az országok főként attól tartanak, hogy ez erősítheti a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Az Egyesült Államok szintén ellenzi a referendumot. A befolyásos iraki síita milíciák egyik parancsnoka pedig arra figyelmeztetett, hogy mindez egy polgárháborúhoz vezethet kurdok és arabok között.

A régiót felforgató témáról külön cikkben is írtunk részletesen, olvassa el, ha van ideje.