Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az egész világ prüszköl a kurd függetlenségi népszavazás ellen, de őket nem érdekli

2017.09.15. 20:31 Módosítva: 2017-09-15 20:58:24

A kurdok mindenképpen megtartják a függetlenségi népszavazásukat.  Maszúd Barzani iraki kurd elnök  szeptember 25-re tűzte ki a referendumot.

"Máig nem hallottunk olyan javaslatról, amely alternatíva volna a referendumhoz képest. Tehát a tervek szerint meg fogjuk tartani" - jelentette ki Barzani a török határon fekvő Amádíjában tartott rendezvényen.

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán Erbíl központtal szeptember 25-re tűzött ki népszavazást a térség függetlenségéről.

A 2015 óta első alkalommal összeült kurdisztáni törvényhozásban a kurd képviselők elsöprő többsége támogatta a népszavazás megtartását. Az iraki parlament viszont kedden határozatban utasította el a referendumot.

"Elutasítjuk azt, hogy a szolgáik legyünk" - hangoztatta Barzani éljenző támogatói előtt.

Barzani pénteken azzal vádolta az iraki vezetést, hogy szétrombolta a partnerséget Bagdad és Erbíl között.

A népszavazást egyébként a térségben aktív országok legtöbbje ellenzi: a bagdadi központi kormány mellett Törökország, Irán és Szíria szólalt fel a referendum ellen. Ezek az országok főként attól tartanak, hogy ez erősítheti a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Az Egyesült Államok szintén ellenzi a referendumot. A befolyásos iraki síita milíciák egyik parancsnoka pedig arra figyelmeztetett, hogy mindez egy polgárháborúhoz vezethet kurdok és arabok között.

A régiót felforgató témáról külön cikkben is írtunk részletesen, olvassa el, ha van ideje.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?