Judit
2 °C
7 °C

Eldurvult a helyzet St. Louis-ban, miután felmentettek egy feketét lelövő rendőrt

2017.09.18. 10:56

Vasárnap este is tüntetések voltak a Missouri államban lévő St. Louisban egy afroamerikait lelövő volt rendőr bírósági felmentése miatt. Este már a rohamrendőröknek kellett fellépniük: több mint 80 embert tartóztattak le, fegyvereket koboztak el, és az összecsapásokban rendőrök is megsebesültek.

A tüntetések pénteken azután indultak, hogy a bíróság felmentette azt a 36 éves Jason Stockley fehér rendőrt, aki még 2011-ben intézkedés közben lelőtte a 24 éves Antony Lamar Smith fekete fiatalembert. Az első fokú felmentő ítélet szerint Stockley nem szándékosan gyilkolt, hanem önvédelemből lőtt.

Az ítélet kihirdetése után a fekete közösségek vezetői tüntetésre szólítottak fel. Pénteken két rendőrt kórházba szállítottak, miután a tüntetők téglával dobálták meg őket. A polgármester házának ablakát betörtek, az épületet vörös festékkel öntötték le. A rendőrség könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tiltakozókat, akik üvegekkel és kövekkel dobálták meg őket, legalább 23 embert állítottak elő.

Vasárnap ezernél is többen vonultak fel St. Louis-ban, mintegy száz tüntető azonban a belvárosban törni-zúzni kezdett, üzletek és szállodák ablakait törték be. Az erőszak akkor szabadult el igazán, amikor  ismeretlen vegyszert locsoltak a rendőrökre.

Lyda Crewson polgármester egy hétfő hajnali sajtótájékoztatón agitátorok egy csoportjának tulajdonította az erőszakot. A tüntetés egyik szervezője, Anthony Bell a CBS televízió tudósítójának elmondta: bár ő abban hisz, hogy a változást békés tiltakozással kell elérni, de az évekig tartó elnyomás miatt néhányan erőszakhoz folyamodnak.

A tüntetéshullám a szervezők bejelentése szerint várhatóan hétfőn is folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?