Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Hajtóvadászatot indít a homoszexuálisok ellen a tanzániai rendőrség

2017.09.18. 19:26

Levadássza és bíróság elé állítja a tanzániai rendőrség a homoszexuálisokat - közölte hétfőn egy helyi rendőrparancsnok azután, hogy a hatóságok a múlt héten 20 embert őrizetbe vettek a kelet-afrikai országban bűncselekménynek számító homoszexualitás gyanújával.

Tanzániában 30 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki homoszexuális kapcsolatot folytat.

"Nem fogjuk eltűrni őket, levadásszuk és bíróság elé állítjuk őket, mert a homoszexualitás törvényellenes az országunkban" - mondta egy helyi rendőrparancsnok az Afrika keleti partjainál található, Tanzániához tartozó Zanzibáron. Zanzibár szinte teljes egészében muszlim.

A hatóságok múlt pénteken vették őrizetbe az említett 20 embert azután, hogy részt vettek egy fórumon, amelynek témái az egészségügyi és a szexuális jogok voltak. Az őrizetbe vett embereket később óvadék ellenében elengedték.

A rendőrség ezenkívül elkobzott több okmányt, amelyek alapján a "csoport" kapcsolatba hozható a homoszexualitással - közölte a rendőrségi illetékes.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet júliusi jelentése szerint "hallatlan módon" lépnek fel a melegekkel szemben Tanzániában. A hatóságok olyan anális vizsgálatokra kötelezik a homoszexuálisokat, amelyek kegyetlenek, embertelenek és megalázóak, kínzással érnek fel az AI szerint.