Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Romániába indultak a menekültek, de elsüllyedt a hajójuk a Fekete-tengeren

2017.09.22. 11:23 Módosítva: 2017-09-22 11:59:18

Elsüllyedt pénteken egy menekülteket szállító halászhajó a Fekete-tengeren a török partoknál, négy ember biztosan meghalt, legalább 20 menekült eltűnt - jelentette az Anadolu török hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A tragédia az északnyugat-törökországi Kefken településtől körülbelül 120 kilométerre északra történt. A beszámoló szerint a parti őrség 38 migránst kimentett, ugyanakkor 15-20 illegális bevándorló eltűnt, őket továbbra is keresik a hatóságok. A hatóságok két repülőt, egy helikoptert és hat hajót küldtek a helyszínre.

Új embercsempész útvonal a Fekete-tenger

A török hírügynökség arról nem tesz említést, hogy mi volt az úticél, de a hajó feltehetően Romániába vagy Bulgáriába indulhatott. Az elmúlt időszakban egyre több menekült igyekszik ezekből az országokból bejutni az unióba.

A menekültválság kezdete óta a Fekete-tengeren nem fordult elő ilyen haláleset. A parti őrség szerint augusztus 13. és szeptember 9. között hét esetben összesen 834 illegális bevándorlót és 10 embercsempészt fogott el a Fekete-tengeren.

A Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók útja általában az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül vezet. Az idén ismét felerősödött a Törökországból érkező migráció, a Frontex legfrissebb jelentése szerint az év eleje óta 197 százalékkal emelkedett az Olaszországba Törökországból érkező menedékkérők száma. Idén már mintegy 3 ezren érték el Törökországból a Földközi-tengeren át a dél-olaszországi partokat.