Virgil
0 °C
3 °C

Romániába indultak a menekültek, de elsüllyedt a hajójuk a Fekete-tengeren

2017.09.22. 11:23 Módosítva: 2017.09.22. 11:59

Elsüllyedt pénteken egy menekülteket szállító halászhajó a Fekete-tengeren a török partoknál, négy ember biztosan meghalt, legalább 20 menekült eltűnt - jelentette az Anadolu török hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A tragédia az északnyugat-törökországi Kefken településtől körülbelül 120 kilométerre északra történt. A beszámoló szerint a parti őrség 38 migránst kimentett, ugyanakkor 15-20 illegális bevándorló eltűnt, őket továbbra is keresik a hatóságok. A hatóságok két repülőt, egy helikoptert és hat hajót küldtek a helyszínre.

Új embercsempész útvonal a Fekete-tenger

A török hírügynökség arról nem tesz említést, hogy mi volt az úticél, de a hajó feltehetően Romániába vagy Bulgáriába indulhatott. Az elmúlt időszakban egyre több menekült igyekszik ezekből az országokból bejutni az unióba.

A menekültválság kezdete óta a Fekete-tengeren nem fordult elő ilyen haláleset. A parti őrség szerint augusztus 13. és szeptember 9. között hét esetben összesen 834 illegális bevándorlót és 10 embercsempészt fogott el a Fekete-tengeren.

A Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók útja általában az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül vezet. Az idén ismét felerősödött a Törökországból érkező migráció, a Frontex legfrissebb jelentése szerint az év eleje óta 197 százalékkal emelkedett az Olaszországba Törökországból érkező menedékkérők száma. Idén már mintegy 3 ezren érték el Törökországból a Földközi-tengeren át a dél-olaszországi partokat.