Illés
17 °C
29 °C

Hadgyakorlattal fenyíti be a kurdokat Irak és Törökország

2017.09.25. 20:54 Módosítva: 2017-09-25 20:56:42

Nagyszabású közös hadgyakorlatot indított Irak és Törökország - közölte hétfő este az iraki külügyminisztérium. A hadgyakorlat vélhetően válasz az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazásra.

A szavazás lezárultát követően a TurkSat török televíziós cég eltávolította kínálatából a Rudav TV nevű kurd televíziós csatornát - közölte egy török műsorszolgáltató-alkalmazott a Reuters brit hírügynökséggel.

A hétfői nap folyamán az iraki kurd régióval közös határ lezárását kérte Haider al-Abádi iraki miniszterelnöktől az iraki parlament - közölte egy parlamenti képviselő. A forrás szerint a parlament a határozatban ezenkívül azt kérte al-Abáditól, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka, hogy vezényelje ki a biztonsági erők tagjait a kurdok ellenőrzése alatt álló vitatott területekre, válaszul arra, hogy hétfőn megkezdődött a népszavazás a kurdok függetlenségéről Irakban.

Erdogan sem finomkodott

Szintén hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő szankciókkal fenyegette meg az észak-iraki kurd autonóm régiót a népszavazás miatt.

A török államfő egyúttal arra is figyelmeztette az autonóm régiót, hogy a török haderő nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetében."Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk" - jelentette ki, arra emlékeztetve, hogy a török haderő tavaly augusztusban hadműveletet indított Észak-Szíriában, ahol azóta mintegy 2 ezer négyzetkilométert vont ellenőrzése alá.

A török törvényhozás szombaton újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki hadműveleteire adott mandátumát. A döntés értelmében Törökország - az észak-szíriai Eufráteszi Pajzs hadművelethez hasonlóan - akár katonailag is beavatkozhat Irakban.

A térségben Törökország és Irak mellett Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés felerősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.