Natália
1 °C
7 °C

Orbán: Lezártuk a konfliktust Hollandiával

2017.09.29. 11:34 Módosítva: 2017-09-29 13:01:34

Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban az MTI híradása szerint.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezve a magyar miniszterelnök közölte, beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymást tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben

– mondta Orbán Viktor, aki azt is közölte, a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

A magyar–holland diplomáciai kapcsolat azt követően romlott meg, hogy a Magyarországra akkreditált előző holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjújában azt mondta, hogy a muszlim terroristák ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Ezt követően Szijjártó Péter külügyminiszter konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, a Fidesz frakció vezetője pedig nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a holland kormányt. Ugyan ez nem történt meg, a holland külügyminiszter közleményben határolódott el a kijelentéstől. Szeptember elsején aztán megérkezett Magyarországra Scheltema utódja, René van Hell.

Szijjártó Péter Orbán Viktor pénteki kijelentésére reagálva közölte, arra utasította a hágai magyar nagykövetet, hogy szombaton térjen vissza állomáshelyére.

Hollandia fontos partnere Magyarországnak, a két ország közötti együttműködés hatékony, ebbe a kapcsolatba azonban semmiképpen sem fér bele a másik ország és a terroristák közötti párhuzam – emlékeztetett Szijjártó Péter, aki hozzátette:

örülünk annak, hogy ezt a holland kormány is belátta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?