Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Az osztrák szocdemek állnak az antiszemita és sorosozós kampány mögött

2017.10.01. 23:09 Módosítva: 2017.10.02. 00:50

Hatalmas botrány tört ki Ausztriában, ahol két hét múlva választásokat tartanak. Augusztusban antiszemita kampány indult a közösségi médiában az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, a fiatal Sebastian Kurz külügyminiszter ellen. "Az igazság Sebastian Kurzról" elnevezésű Facebook-csoportban nagyrészt kamu profilokon keresztül azt sulykolták, hogy Kurz a milliárdos Soros György kétes politikai hálózatának tagja. 

A Profil és a Die Presse című lap most dokumentumok alapján kiderítette, hogy a médiakampány mögött az Osztrák Szociáldemokrata Párt által felkért izraeli kampánytanácsadó, Tal Silberstein áll. Egy kisebb team segítségével ő szervezte meg a Facebook-csoport létrehozását és elindítását.

A mocskos kampányt augusztusban indították el, de az osztrák szociáldemokraták már augusztus 17-én felmondtak a kampánygurunak, akit Izraelben néhány napra pénzmosás gyanújával vettek őrizetbe. Innentől már az SPÖ nem fizetett a tanácsadónak és embereit is leváltották. Az oldal azonban megmaradt, és annak hangvétele egyre durvábbá vált. 

Christian Kern kancellár, az osztrák szocdemek vezetője azt mondta: a párt semmilyen megbízást nem adott erre a kampányra, és mélységesen elítéli az ilyen politikai eszközöket:

a leghatározottabban elítélem azt a fajta propagandát, ami itt zajlott, már csak azért is, mert személyesen szoros kapcsolatot ápolok Soros Györggyel. 

Kiderült azonban, hogy a sorosozós kampányban nemcsak Silverstein emberei, hanem az SPÖ szövetségi ügyvezetője is részt vett, ezért Georg Niedermühlbüchlernek is távoznia kellett.  A Facebook-oldalt azóta megszüntették. 

Tal Silberstein korábban Magyarországon is dolgozott az MSZP-nek Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején vették igénybe a korábban Bill Clintonnak, Ehud Baraknak és Gerhard Schrödernek is segítséget nyújtó Greenberg Quinlan Rosner tanácsadócéget.  A kormányzati tanácsadásra koncentráló munkára Tal Silbersteint és Jeremy Rosnert küldték Magyarországra. A tanácsadócég a  2004-es EP-választáson azt javasolta, hogy az MSZP és a Fidesz közös listán indulva mutassa meg az unió iránti elkötelezettségét. Ez a kezdeményezés közröhej tárgya lett, és hozzájárult a párt EP-s vereségéhez.