Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Új pártot alapít a német szélsőjobbot otthagyó volt társelnök

2017.10.13. 17:50

"Kék Párt" (Die Blaue Partei) néven új pártot alapít Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) volt társelnöke, aki a szeptemberi szövetségi parlamenti választások után lépett ki egykori pártjából, jelentette az MTI.

Frauke Petry csütörtök este jelentette be hivatalosan az új párt megalapítását a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) című újságnak adott interjúban. A politikus azt is közölte, hogy "Kék Változás" néven civil fórumot akar létrehozni, amelyen pártállástól függetlenül bárki részt vehet.

Petry egy nappal a választások után jelezte, hogy nem kíván beülni az AfD új frakciójába a Bundestagban, és nem sokkal később a pártból is kilépett. Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedő AfD a szavazatok 12,6 százalékát gyűjtötte össze a választáson, így harmadik erőként debütál a szövetségi parlamentben.

Petry az RND-nek elmondta: az új párt azért kék, mert az amellett, hogy a konzervativizmust jelképezi, utal a németországi és európai liberális politikára is. A politikus megemlítette azt is, hogy a kék szín segítette népszerűvé válni a Keresztényszociális Uniót (CSU) Bajorországban.

A Kék Párt alapítói abban bíznak, hogy a politikai spektrum több részéről is sikerülhet szavazatokat szerezniük, a CDU, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és az AfD mostani táborából. "Csaknem minden harmadik német nyitott lehet egy reális, konzervatív politikai ajánlatra. Közülük sokan csak jobb híján adták a voksukat ezekre a pártokra" - vélekedett Petry.

Az AfD egykori társelnöke az interjúban elmondta, hogy volt pártja áprilisi kölni kongresszusa jelentette számára a fordulópontot, mert akkor vált világossá, hogy szabad kezet adnak a szélsőséges, fanatikus elemeknek.

Az AfD áprilisi programalkotó kongresszusa elutasította Petry arra irányuló kezdeményezését, hogy a pártnak a rendszerkritikus, "fundamentális ellenzékiség" helyett a "reálpolitika" irányát kellene követnie, hogy középtávon koalícióképessé váljék.

Német sajtójelentések szerint a Kék Pártot már egy héttel a választások előtt bejegyeztette Petry egyik tanácsadója.